Artykuł sponsorowany

Rodzime jadło na talerzu. Polska kuchnia w pigułce

Rodzime jadło na talerzu. Polska kuchnia w pigułce

Polacy pokochali kuchnię włoską, która od lat cieszy się u nas niesłabnącą popularnością. Często wybieramy także dania kuchni chińskiej czy arabskiej, jednak od niedawna obserwuje się trend powrotu do tradycji. Polska kuchnia znowu gości zarówno w restauracjach, na salonach, jak i w naszych domach. Przypomnijmy zatem, jakie są jej podstawowe dania. Co czyni ją wyjątkową?

Polska otwiera się na świat nie tylko w dziedzinach takich jak kultura czy nauka, lecz również kulinarnie. Chętnie sięgamy po egzotyczne potrawy kuchni świata, wybierając z menu dziwnie brzmiące nazwy. Warto jednak poznać także własną tradycję, aby wiedzieć, czym charakteryzuje się rodzime jadło i ponownie odkryć zapomniane smaki dzieciństwa.

Ogólna charakterystyka

Polska kuchnia jest kuchnią ciężką, w której dominują mięsa oraz dania mączne, czyli różnego rodzaju kluski i placki. Typowe są duże ilości węglowodanów, czyli potrawy zbożowe: kasze, pieczywa, gęste sosy. Warzywa nie są jej podstawą, a raczej dodatkiem. Najbardziej typowe to buraki, kapusta, ogórki oraz rośliny strączkowe: groch, fasola, bób. Wysoka wartość odżywcza oraz możliwość ich przechowywania przez okres zimowy, spowodowały ich zagoszczenie w rodzimym menu. Na kształtowanie się polskiej kuchni wpływ miało przede wszystkim położenie geograficzne kraju, a także przemiany historyczne, w wyniku których Polskę zamieszkiwały różne narody. Wniosły one do naszych kulinarnych tradycji swoje wpływy, dzięki czemu w rodzimych przepisach odnajdujemy elementy kuchni niemieckiej, rusińskiej, tatarsko-tureckiej czy żydowskiej. Jakie są zatem typowe dania?

Mięsa

Polacy są jednym z liderów spożycia mięsa w Europie – mówi szef kuchni z warszawskiej restauracji VivandierStanowi ono podstawę naszej rodzimej kuchni i nadal nie potrafimy wyobrazić sobie obiadu bez przysłowiowego schabowego.
Kotlet schabowy to król polskich dań. Równie chętnie jemy kotlety mielone. Ponieważ bydło było w Polsce hodowane było głównie dla nabiału, szeroko wykorzystywanego w tradycyjnej kuchni do różnych dań, najchętniej spożywanym mięsem jest wieprzowina oraz drób. Polską specjalnością jest także dziczyzna. Ze względu na duże zalesienie kraju, polowania były tradycyjnie nie tylko formą rozrywki, lecz głównie sposobem dostarczania pożywienia. Króliki, ptactwo, sarny oraz dziki do dzisiaj chętnie goszczą na polskich talerzach. Rodzime jadło, to także podroby. Tradycyjna kuchnia polska zatem to w tej dziedzinie przede wszystkim flaki, kaszanka czy czernina.

Potrawy mączne

Innym typem potraw, będącym podstawą rodzimego jadła, są potrawy mączne. Turyści szczególnie chwalą sobie pierogi z tradycyjnymi nadzieniami, takimi jak mięso, kapusta, ser czy popularne ruskie. Różnego rodzaju kluski: pyzy, kołduny, kopytka, kluski śląskie, pierogi leniwe to także tradycyjne potrawy. Nagromadzenie w polskiej kuchni tylu dań, tworzonych na bazie mąki, czynią ją kuchnią bardzo kaloryczną i sycącą.

Przyprawy

Na koniec warto wspomnieć o typowo polskich przyprawach. Sól, czosnek oraz pieprz to podstawa. Gałka muszkatołowa i przyprawy korzenne to kolejne dodatki, którymi doprawia się dania. Ćwikła i chrzan także często goszczą na polskich talerzach. Polska kuchnia nieco różni się  w zależności od rejonu kraju, jednak wszędzie jej podstawą jest tradycyjny, dobry smak oraz używanie rodzimych produktów i składników.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.