Podstawowe wyposażenie baristyczne – charakterystyka
Nie trzeba pracować w kawiarni, by zostać prawdziwym baristą – również we własnym domu możemy przygotować pyszną kawę na użytek nasz i naszych gości. Poza umiejętnościami i oraz poczuciem smaku będziemy do tego potrzebować odpowiednich narzędzi.
Przede wszystkim ekspres do kawy
Nie ma wątpliwości, że porządny ekspres to najbardziej podstawowe narzędzie pracy każdego baristy. Na rynku znajdziemy wiele różnorodnych modeli – jak wybrać ten właściwy?Jeśli myślimy o tym, by rozwijać nasze umiejętności w parzeniu kawy, to właściwie jedynym wyborem dla nas są ekspresy ciśnieniowe sterowane ręcznie – mówi przedstawiciel firmy Caffe Team Sp. z o.o . – Tylko taki ekspres pozwoli nam precyzyjnie określać parametry przygotowywanej kawy.Wybierają ekspres powinniśmy zwrócić uwagę na kilka jego parametrów, przede wszystkim:
- Zakres ciśnienia – odpowiednio wysokie ciśnienie to podstawa przy parzeniu kawy, aby zaparzyć dobre espresso będziemy potrzebować ciśnienia 9 barów. Z ekspresu niskociśnieniowego nie da się otrzymać dobrej kawy, nawet z użyciem ziaren najwyższej jakości.
- Moc grzałki – im większa moc, tym szybciej ekspres podgrzewa wodę potrzebną do parzenia kawy. Profesjonalne ekspresy posiadają bojlery, które podgrzewają wodę i utrzymują jej temperaturę na pożądanym poziomie.
- Pojemnośc zbiornika na wodę – powinna wynosić co najmniej litr. Dlaczego tak dużo? Ponieważ podczas pracy ekspres wykorzystuje wodę nie tylko do uzyskania wywaru, ale również do przepłukania i rozgrzania urządzenia, część wody zabiera również dysza parowa.
- Młynek – świeżo mielona kawa jest dużo smaczniejsza i bardziej aromatyczna, niż mielona ze sklepu. Młynek wbudowany w ekspres znacznie ułatwi całą pracę, jeśli nasze ekspres go nie posiada będziemy musieli zmielić kawę samodzielnie.
Akcesoria baristy
Poza ekspresem barista w swojej pracy posługuje się również wieloma innym narzędziami. Są to między innymi:- Tamper – czyli narzędzie do ubijania kawy w porta filtrze ekspresu. Smak gotowego napoju w dużej mierze zależy od tego, z jaką siłą i jakim sposobem zostanie ubita kawa.
- Młynek – jeśli nasz ekspres nie posiada wbudowanego młynka, musimy nabyć go osobno. Warto zwrócić uwagę, czy młynek ma regulację grubości mielenia, bowiem nie każdą kawę należy mielić w ten sam sposób.
- Odbijacz do kawy, szczotka, pędzelek – czyli narzędzia do oczyszczania porta filtra ze zużytych fusów. Po każdym parzeniu filtr musi zostać dokładnie oczyszczony, w przeciwnym wypadku resztki fusów wpłyną na smak kawy parzonej później. Warto również zaopatrzyć się w płyny przeznaczone do czyszczenia ekspresu, np. odkamieniacze czy preparaty do spieniacza do mleka.
- Pozostałe przydatne akcesoria – termometr do spienionego mleka, miarka, waga
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana