Jak czyścić grilla?

Jedzenie przyrządzone na grillu to zawsze nie lada atrakcja. Czyszczenie go nie jest już taką przyjemną czynnością, ale nie musi być też bardzo trudnym i czasochłonnym zajęciem. Sprawdź, dlaczego warto czyścić grill jak najczęściej. Dowiedz się, jakich środków użyć, aby skutecznie wyczyścić grill. Poznaj metodę, która pozwoli ci na uniknięcie niektórych zabrudzeń.

Dlaczego warto często czyścić grill?

Należy pamiętać, że częste mycie grilla ułatwi nam czyszczenie. Narastający brud rzadko czyszczonego urządzenia sprawia, że pozbycie się zanieczyszczeń nie jest już takie proste. Wymaga to dużego nakładu czasu i sił. Warto zatem pomyśleć o tym zawczasu i myć grill często. Dzięki temu będziemy mieli o wiele mniej pracy i też przyjemniej jest korzystać z dobrze oczyszczonego z zabrudzeń grilla.

Istotne są także względy zdrowotne. Zalegające resztki pożywienia i tłuszczu mogą mieć styczność ze świeżym pokarmem, co negatywnie wpłynie na twój układ pokarmowy. Ponadto jedzenie przygotowane w warunkach, które nie są higieniczne, nie zachęca do konsumpcji. Warto zatem zadbać, aby grill był czysty.

Czego używać do czyszczenia grilla?

Na rynku istnieje wiele produktów, dzięki którym nasz grill będzie świeży i czysty. Stosowanie specjalistycznych środków chemicznych jest proste i bardzo skuteczne. Wystarczy zostawić produkt na jakiś czas na brudnym grillu, a potem go zetrzeć – tłumaczy specjalista z firmy Coraleg.

Istnieją także domowe sposoby, dzięki którym możesz wyczyścić grill. Możesz zrobić specjalną pastę. Wystarczy zmieszać wodę utlenioną z sodą oczyszczoną. Możesz także użyć wody, mydła oraz octu. Pomocna może okazać się również zwykła szczotka, dzięki której wyszorujesz zabrudzenia. Możliwości jest wiele.

Skutecznym sposobem jest ułożenie rusztu na folii aluminiowej i posypanie go solą. Tak przygotowany ruszt należy włożyć do piekarnika na 200 stopni. Moment, w którym sól zacznie brązowieć to odpowiedni czas, aby wyjąć ruszt. Przy pomocy szczotki czy gąbki szybko usuniesz brud.

Pamiętaj, że ruszt można czyścić jeszcze jak jest gorący. Za czyszczenie obudowy należy się zabrać dopiero wtedy, jak się osiągnie temperaturę pokojową – to bardzo ważna zasada.

Jak skutecznie unikać zabrudzeń?

Niektórych zabrudzeń nie można uniknąć. Istnieje jednak metoda, dzięki której będzie ich zdecydowanie mniej. Pamiętaj, żeby przyrządzanych potraw nie umieszczać bezpośrednio na ruszcie. Warto wykorzystać tackę aluminiową – jest ona doskonałym zabezpieczeniem przed zabrudzeniami.

śr. ocena 5 / głosów 5