Klasyfikacja drobiu
W sklepach spożywczych znaleźć można różne typy mięsa drobiowego. Związane jest to ze sposobem hodowania kurczaków.
-Najbardziej popularne mięso drobiowe pochodzi od brojlerów, które w krótkim czasie osiągają przyrost masy. Niestety, są one karmione paszą przemysłową i często trzymane w kiepskich warunkach, dlatego lepiej wybierać mięso z kurczaków z wolnego wybiegu, hodowanych w certyfikowanych hodowlach. Jest ono droższe, jednak jego jakość jest wyższa. Ponadto, mamy pewność, że kurczaki chowano w odpowiednich warunkach – tłumaczy nasz rozmówca reprezentujący nowoczesny zakład przetwórstwa drobiowego Res Drob.
Alternatywą dla (tańszego) mięsa od brojlerów mogą też być kurczaki zagrodowe. Wyróżnia je dłuższy okres chowu i lepsze warunki życia. Karmione są tylko paszą roślinną, mają odpowiednią ilość miejsca do poruszania się i dostęp do naturalnego światła. Ich ceny nie są aż tak wysokie jak kurczaków z wolnego wybiegu.
Czym się kierować
Podczas kupowania mięsa drobiowego, poza informacją o pochodzeniu kurczaka, warto zwracać uwagę na:
- świeżość mięsa – oceńcie ją poprzez sprawdzenie zapachu, barwy i jędrności mięsa,
- czystość sklepu – zwróćcie uwagę czy lady, deski i tace z eksponowanym mięsem są umyte, czy mięso przechowywane jest w ladach chłodniczych (nie należy kupować mięsa przechowywanego poza lodówką),
- opakowanie – najlepiej wybierać mięso pakowane próżniowo lub na tackach zabezpieczonych przed zabrudzeniem,
- etykiety – sprawdzać trzeba datę ważności mięsa, a także to, czy umieszczono na niej wszystkie istotne informacje, w tym nazwę, klasę jakości i zalecaną temperaturę przechowywania
Dobrze wiedzieć, że w niektórych przypadkach drób hodowany jest sezonowo (np. gęsi i kaczki), dlatego jego pewne rodzaje można kupić głównie w postaci mrożonki. Nie musicie się ich obawiać, ponieważ to pełnowartościowe produkty. Należy jednak pamiętać, by zwrócić uwagę na szczelność opakowania oraz termin przydatności do spożycia.