Artykuł sponsorowany

Zastosowanie drożdży alkoholowych

Zastosowanie drożdży alkoholowych

Zastosowanie określonych rodzajów drożdży wraz z pożywką zawierającą cukry proste umożliwia przeprowadzenie procesu fermentacji alkoholowej. Jest to powszechnie stosowana metoda w branży winiarskiej, piwowarskiej i gorzelniczej. W zależności od rodzaju drożdży trunek może nabyć określonego smaku oraz terminu przydatności do spożycia. Różnie będzie także przebiegał sam proces fermentacji.

Charakterystyka drożdży alkoholowych

Drożdże są to grzyby jednokomórkowe z rodziny drożdżakowatych. Są w stanie przeprowadzać fermentację alkoholową, która polega na przetworzeniu cukrów prostych (węglowodanów) za pomocą enzymów produkowanych przez drożdże. W ten sposób powstaje etanol i dwutlenek węgla. Proces ten wytwarza także produkty uboczne, takie jak kwasy alkoholowe wyższe i estry. Nadają one trunkom określonego aromatu i mają znaczny wpływ na walory smakowe. Przeważnie odbywa się to bez obecności tlenu. Wyróżnia się wiele odmian drożdży o różnych właściwościach. Pod względem gospodarczym znaczące są drożdże szlachetne. Znajdują one szerokie zastosowanie w branży spożywczej. Najpopularniejsze z nich to droższe winne, piwne, piekarnicze i kefirowe. Ważną zaletą stosowania drożdży jest wydłużenie terminu przydatności do spożycia.

Zastosowanie w produkcji przemysłowej i domowej

Dostępność różnych odmian drożdży szlachetnych sprawia, że piwowarstwo i winiarstwo rozwija się bardzo intensywnie. Podobnie jest z domową produkcją alkoholi. Samodzielne przygotowanie zacieru pozwala na stworzenie bimbru, wódki, koniaku czy whisky. W zależności od zastosowanych drożdży proces fermentacji może być długi (trwa wtedy kilka lub kilkanaście dni) lub krótki i bardzo intensywny. W takim przypadku fermentacja następuje po około 24 godzinach. Na długość procesu wpływ ma także ilość cukru. Do produkcji piwa stosuje się substraty sodu jęczmiennego i szyszek chmielowych. Używane w tym przemyśle drożdże mogą być dolnej lub górnej fermentacji – w zależności od zastosowanego rodzaju opadają one na dno kadzi lub wypływają na powierzchnię.

Porównanie drożdży winnych i gorzelnianych

Drożdże winne przeprowadzają fermentację łagodną i nie doprowadzają do wydostawania się zacieru z kadzi. Nie wytwarzają także charakterystycznego posmaku. Wytrzymują stężenie alkoholu do 19%. Drożdże gorzelnicze stosuje się głównie w przemysłowej produkcji.

Ekspert z firmy Fructopol w Warszawie dodaje: Ich fermentacja jest szybka, wymaga kontroli temperatury i wpływa na zmianę smaku. Ponadto powoduje powstawanie w kadzi wielu niepożądanych substancji. Z tego powodu rzadko są stosowane do domowej produkcji alkoholu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.