Zalety opakowań jednorazowych
Jednorazowe opakowania to niezbędne akcesoria w domu oraz wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych i punktach handlowych, takich jak piekarnie. Ich popularność wynika z ich licznych zalet. Oto kilka z nich.
Niska cena
To główny powód, dla którego przedsiębiorcy decydują się na korzystanie z jednorazowych opakowań – są bardzo tanie, ostateczny koszt jednej sztuki liczony jest w groszach, dlatego zakup nawet dużej partii opakowań nie będzie dużym obciążeniem dla budżetu firmyWygoda używania
Wygoda korzystania z „jednorazówek” ma kilka wymiarów. Przede wszystkim chodzi o to, że opakowania jednorazowe są bardzo lekkie, zaś ich kształt został pomyślany tak, aby zminimalizować przestrzeń potrzebną do ich przechowywania. Opakowania jednego rodzaju można włożyć jedno w drugie, dzięki czemu oszczędzamy mnóstwo miejsca, które oczywiście możemy wykorzystać w dowolnie innym celu. Zużyte opakowania możemy z łatwością zgnieść lub połamać – dzięki temu będą one zajmować mniej przestrzeni w kontenerach nad odpady. W prowadzeniu działalności nawet takie z pozoru błahe kwestie mają ogromne znaczenie – pamiętajmy, że opakowania zużywane są w znacznej ilości.Specjalne właściwości tworzywa
- Opakowania jednorazowe wykonywane są z tworzyw, które nadają im pewne ważne z punktu widzenia gastronomii właściwości – mówi przedstawiciel firmy Ema-pol.Dla przykładu opakowania styropianowe stworzone zostały specjalnie z myślą o przechowywaniu ciepłych posiłków – styropian jest bardzo dobry izolatorem ciepła, dlatego zamknięte w nim jedzenie przez długi czas zachowuje swoją temperaturę. Torby foliowe z kolei doskonale zabezpieczają znajdujące się w nich produkty przed wilgocią oraz zanieczyszczeniami. Papierowe torebki często wykorzystywane są do pakowania i przechowywania pieczywa. Papier w przeciwieństwie do folii jest tworzywem „oddychającym”, to znaczy, że przepuszcza powietrze. Dzięki temu nie dochodzi do pleśnienia chleba. Wszystkie wymienione wyżej materiały są bezpieczne dla zdrowia, gdyż nie wydzielają żadnych toksycznych substancji, które mogą wnikać w żywność i wraz z nią przedostawać się do naszego układu trawiennego.
Łatwa utylizacja
Zgodnie z nazwą opakowania jednorazowe używa się tylko raz – nie powinno się ich myć w celu ponownego wykorzystania. Jest to dobra wiadomość, ponieważ oznacza mniejsze koszty użytkowania. Należy pamiętać, żeby wyrzucać zużyte opakowania z plastiku, papieru czy folii do odpowiednich kontenerów – segregując w ten sposób odpady możemy w znacznym stopniu przyczynić się do zmniejszenia zanieczyszczenia środowiska.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana