maliny w opakowaniach

Z jakich materiałów mogą być wykonane opakowania żywności?

Opakowania stanowią w dzisiejszych czasach nieodłączny element każdych zakupów. To dzięki nim możliwe jest bezpieczne nabywanie produktów bez obaw, że zostały wcześniej uszkodzone. To również one pozwalają na odpowiednie zabezpieczenie towarów przed ich wysyłką, czy psuciem się. W zależności od rodzaju opakowania, możliwe jest również magazynowanie lub transportowanie żywności.

Opakowania na żywność – dlaczego są ważne?

Opakowania na żywność są wykonywane z uwzględnieniem standardów pozwalających na ich wykorzystywanie na szeroką skalę. W zależności od wybranego modelu możliwe jest osiągnięcie takich korzyści jak:

  • ochrona przed zepsuciem,
  • zyskanie dodatkowej jednostki miary,
  • zapewnienie właściwego poziomu higieny.

Opakowania przeznaczone do pakowania żywności mogą zostać dodatkowo podzielone na dwie kategorie – na jednostkowe oraz transportowe. Różnica pomiędzy nimi jest niezwykle istotna. W przypadku opakowań jednostkowych mowa jest o każdym elemencie, który styka się w bezpośredni sposób z jedzeniem, do którego został przystosowany. Ten rodzaj idealnie pasuje, jeżeli chodzi o usługi gastronomiczne. Drugim rodzajem opakowań na żywność są te przeznaczone do jej transportowania oraz magazynowania. W tym przypadku ich konstrukcja została poddana modyfikacjom, aby mogły one w pełni zachować swój stan przez dłuższy czas.

Najczęściej wykorzystywane materiały do produkcji opakowań

Najczęściej stosowanymi opakowaniami przeznaczonymi na żywność są przede wszystkim te wykonywane z papieru oraz tektury. Zalicza się je również do jednych z najstarszych typów. Mają one wiele zalet, na co zwraca uwagę specjalista z firmy MATPACK Opakowania: Przede wszystkim są bardzo tanie w produkcji oraz łatwe w formowaniu. Ich niewątpliwą zaletą jest także możliwość umieszczenia na nich dowolnej grafiki, przez co mogą być idealnym nośnikiem reklamy.

Tekturowe i papierowe produkty mogą być wykorzystywane w cukierniach lub miejscach typu fast-food. Wszędzie tam doskonale spełniają swoją funkcję.

Innym rodzajem opakowań żywności jest szkło, które – podobnie jak papier i karton – jest jednym ze starszych sposobów i ma wiele zalet. Samo szkło jest obojętnie chemiczne, a to pozwala na uniknięcie sytuacji, w której cokolwiek mogłoby oddziaływać na żywność przechowywaną w szklanym pojemniku.

W co jeszcze pakowana jest żywność?

Innymi równie skutecznymi sposobami na pakowanie żywności jest zastosowanie pojemników wykonanych z metalu, drewna, czy tworzywa sztucznego. W każdym z tych przypadków konieczne jest jednak użycie odpowiedniego materiału. Tylko wtedy możliwe jest właściwe magazynowanie i przechowywanie zapakowanej żywności.

Wybierając firmę produkującą opakowania, warto także zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii: przede wszystkim, czy spełnia ona wymagania dotyczące wypuszczenia na rynek produktów, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością.

śr. ocena 0 / głosów 0