Właściwości i wartości odżywcze orzeszków pinii
Od tysięcy lat orzeszki pinii zajmują specjalne miejsce w diecie człowieka. Już starożytni Grecy, a według niektórych źródeł także ludzie paleolitu, dostrzegali korzyści płynące z regularnego spożywania nasion sosny pinii. Dziś, kiedy rozumiemy już, z czego wynikają zbawienne właściwości tych bakalii, możemy świadomie je podjadać, ciesząc się bogactwem witamin oraz cennych minerałów. Dowiedz się, co mogą zaoferować organizmowi orzeszki pinii.
Co wyróżnia orzeszki pinii?
Orzeszki pinii to jadalne nasiona sosny o charakterystycznym, drzewnym aromacie oraz słodko-kwaśnym smaku. Są doceniane przede wszystkim za wyjątkowe właściwości odżywcze i lecznicze, których nie mogą zaoferować żadne inne bakalie. Cechą charakterystyczną orzeszków pinii jest ich niewielki rozmiar (od 2,5 cm do 5 cm), wydłużony kształt oraz jasny, wpadający w beż kolor. W sklepach sprzedawane są bez łupin, gotowe do spożycia. Od innych orzechów odróżnia je także stosunkowo krótka data przydatności, dlatego po zakupie lepiej nie odwlekać przekąski w nieskończoność. Dzięki intensywnemu aromatowi sosny orzeszki stanowią ważny dodatek do wielu dań. Żaden szef kuchni nie jest w stanie wyobrazić sobie włoskiego pesto czy marynowanej jagnięciny bez tych aromatycznych bakalii. Piniole spożywane są także jako środek wspomagający leczenie wielu chorób, w tym nowotworów wątroby, reumatyzmu, zaparć czy suchego kaszlu. Stanowią one również nieocenione wsparcie podczas bólów menstruacyjnych oraz starań o dziecko.
Nasiona pinii pozyskuje się z ponad 29 rodzajów sosny, a najpopularniejszymi odmianami są sosna pinia, sosna koreańska oraz sosna Gerarda. Orzeszki pochodzące z sosny pinii uważane są za najzdrowsze, a także za najsmaczniejsze ze wszystkich odmian, jakie można spotkać na rynku. Rosną one w ciepłym klimacie śródziemnomorskim, a więc w Hiszpanii, Włoszech, Grecji oraz na Cyprze, a także na południowym wybrzeżu Morza Czerwonego. Intensywna uprawa pozostałych odmian ma miejsce przede wszystkim w Chinach, Korei Południowej oraz Rosji. Nasiona pozyskane z europejskich drzew wyróżnia dużo wyższa cena za kilogram (sięgająca nawet 450 zł), a także mniejsza dostępność w marketach. Odmiany azjatyckie są za to powszechniejsze, tańsze i to dlatego właśnie one częściej goszczą na sklepowych półkach.
Wartości odżywcze nasion pinii
Podobnie jak orzechy makadamia, orzeszki pinii charakteryzują się wysoką wartością energetyczną, sięgającą 673 kcal w 100 gramach. Większość tej liczby stanowią tłuszcze, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Mimo znacznej kaloryczności jest to produkt idealny dla osób odchudzających się. Dlaczego? A to ze względu na kwas pinolenowy, odpowiadający za hamowanie apetytu. Same tłuszcze są łatwo przyswajalne i nie powodują poczucia ciężkości. Nasiona pinii doceniają również wegetarianie, poszukujący odpowiedniego źródła białka dla swojej bezmięsnej diety. Jego zawartość w 100 gramach produktu wynosi prawie 14 gramów.
Piniole okażą się świetnym wyborem dla osób zmagających się z niedoborem witaminy K. We wspomnianej porcji znajdziemy aż 34,1 µg tego związku organicznego, który odpowiada za wzmacnianie kości oraz odpowiednią krzepliwość krwi. Orzeszki zawierają także witaminę E, która zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby oraz witaminę A, wspomagającą dobre widzenie. Na uwagę zasługuje również niacyna, wpływająca pozytywnie zarówno na kondycję skóry i włosów, jak i na układ nerwowy. Jeśli chodzi natomiast o minerały, orzeszki stanowią niezastąpione źródło potasu (597 mg/100 g), fosforu (575 mg/100 g), cynku (6,45 mg/110 g) oraz magnezu (251 mg/100 g).
Wyjątkowe właściwości orzeszków pinii
Orzeszki pinii znane są ze swoich wyjątkowych właściwości. Jedną z najbardziej popularnych zalet jest stymulowanie poziomu testosteronu u mężczyzn. Z tego powodu piniole są traktowane jako afrodyzjak. Dodatkowo, dzięki zawartemu w orzeszkach pinii cynkowi żywotność plemników znacznie się przedłuża, a produkcja spermy jest intensywniejsza. Nawet delikatny niedobór tego pierwiastka w organizmie mężczyzny powoduje znaczne obniżenie jakości spermy, dlatego warto pamiętać o jego suplementacji na przykład za pomocą wspomnianych orzeszków. W medycynie alternatywnej nasion pinii używa się także do leczenia problemów żołądkowo-jelitowych oraz zaburzeń krążenia. Kobiety zmagające się z nadmiernym krwawieniem menstruacyjnym mogą włączyć ten produkt do swojej diety, ograniczając dzięki temu intensywność okresu.
Kolejną, nietypową właściwością pinioli jest ich korzystny wpływ na proces redukcji wagi. Wcześniej wspomniany kwas pinolenowy spełnia ważną funkcję w regulowaniu uczucia sytości, ograniczając apetyt oraz zmniejszając łaknienie. Już niewielka porcja orzechów może skutecznie zaspokoić ochotę na podjadanie, a dodanie do dania głównego kilku sztuk orzeszków sprawi, że szybciej poczujemy się najedzeni. Ponadto, nasiona pinii przyśpieszają proces przemiany materii.
Orzeszki pinii sprawdzają się również w stanach napięcia nerwowego, przemęczenia oraz bezsenności. Pomagają wyciszyć myśli, a także przyśpieszają ogólną regenerację organizmu. Spożywanie nasion pinii jest wskazane szczególnie w okresie intensywnej pracy umysłowej oraz podczas zmagań z chronicznym stresem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana