W puszce czy w butelce - jakie piwo wybrać?
Wielu smakoszy piwa uważa, że najlepiej pije się „ze szkła”, a puszka sprawia, że piwo nabiera metalicznego posmaku. Wokół tego tematu powstało wiele mitów, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością, ponieważ jak przekonują eksperci, opakowanie nie ma wpływu na smak tego trunku. Zarówno puszka, jak i butelka, mają swoje wady i zalety, a to, na jaką formę opakowania się zdecydujemy, zależy przede wszystkim od okoliczności i osobistych upodobań.
Metaliczny posmak - czy to wina puszki?
Często puszka przegrywa pojedynek z butelką. Wiele osób uważa, że piwo z puszki gorzej smakuje, ponieważ trunek reaguje z metalem, co sprawia, że napój nabiera metalicznego posmaku. Tymczasem metaliczny posmak to przede wszystkim wpływ zmysłu węchu i tego, że pijąc z puszki, dotykamy ustami materiału, z którego została wykonana.
Ekspert zajmujący się produkcją piw marki Pilsvar wyjaśnia: „To, czy piwo zostanie nalane do butelki, czy do puszki nie wpływa na smak trunku. Niezależnie od opakowania smak będzie taki sam i nawet największy smakosz po przelaniu piwa do kufla nie odróżni, które jest z butelki, a które z puszki”.
Aby zatem pozbyć się złudzenia metalicznego smaku, wystarczy przelać piwo do kufla lub szklanki. Czasem zdarza się, że w piwie faktycznie wyczuwalny jest posmak metalu, ale jest to celowy zabieg uzyskiwany z pomocą specjalnego gatunku chmielu. Piwo nie wchodzi w reakcję z metalem, ponieważ puszki wykonywane są z aluminium, a ich wnętrza pokrywane są specjalną warstwą ochronną.
Wady i zalety puszek i szklanych butelek
To szklane butelki przez wiele lat wiodły prym na rynku browarniczym. Pierwsza puszka trafiła na półki sklepowe dopiero w 1935 roku. Tym, co przemawia na korzyść butelek, jest ich elegancki i prestiżowy wygląd oraz możliwość powtórnego wykorzystania. Butelka jednak jest od puszki cięższa, bardziej kłopotliwa w transporcie i przepuszcza promienie świetlne, a promieniowanie UV może wpłynąć na smak piwa. Co więcej, kapsel jest mniej szczelny niż zamknięcie puszki. Piwo nalane do puszki jest chronione przed wpływem światła i powietrza. Puszka jest także lżejsza i bardziej odporna na uszkodzenia, choć koszt jej produkcji jest wyższy. Jednak większość producentów piw regionalnych decyduje się na przelanie piw do butelek, zwracając szczególną uwagę na rodzaje butelek. Zwykle do butelek brązowych nalewane są piwa regionalne, np. piwo Krynickie, butelki białe przeznaczone są na piwa ekskluzywne takie jak Pilsvar Premium, a w zielonych butelkach znajdziemy piwa mocne, np. Pilsvar Czechosłowackie.
Wszystko zależy od okoliczności
Tym, co ostatecznie decyduje o wyborze butelki lub puszki jest okoliczność. W eleganckiej restauracji piwo powinno być podane w butelce wraz ze szklanką, do której można przelać trunek. Butelkowane piwa prezentują się bardziej elegancko, podczas gdy piwo w puszce będzie lepszym wyborem na niezobowiązujące okazje, takie jak grill, spotkanie z przyjaciółmi, czy mecz.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana