W jakim celu wykonuje się teflonowanie powierzchni?
Wielu osobom teflon kojarzy się z patelniami. Nic w tym dziwnego. W końcu te akcesoria kuchenne są jednym z najpopularniejszych przedmiotów użytku codziennego poddanych teflonowaniu. Jest to nic innego, jak proces pokrywania powierzchni warstwą poli(tetrafluoroetylenu), czyli w skrócie PTFE. Ale po co właściwie się to robi? Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się, jakie właściwości nadaje powierzchniom teflon.
Przygotowanie do teflonowania
Aby nanieść powłokę teflonową na wybraną powierzchnię, trzeba ją najpierw dobrze oczyścić. W innym wypadku zabrudzenia pozostaną pod teflonem na zawsze. Specjaliści tacy jak firma Mayflon z Pruszcza Gdańskiego wykorzystują do tego korundowanie. Dzięki temu powierzchnia jest nie tylko czysta, ale ma także odpowiednią chropowatość. Granulat korundu jest ostry, dzięki czemu doskonale sprawdza się do ścierania powierzchni. Poradzi sobie z warstwą lakieru, rdzy, czy czarnej sadzy po przypaleniu. Najczęściej tę metodę wykorzystuje się przy drobnych elementach. Innymi sposobami przygotowywania powierzchni do nakładania powłoki nieprzywieralnej są odgazowywanie, fosforowanie i odtłuszczanie.
Na czym polega teflonowanie powierzchni?
Metodę teflonowania dobiera się indywidualnie do właściwości i wielkości wybranej powierzchni. Specjaliści zajmujący się nakładaniem powłok nieprzywieralnych wykorzystują metodę ręczną, mechaniczną lub elektrostatyczną. Ta ostatnia to tzw. spiekanie proszku. Zdecydowanie jest ona stosowana najczęściej. Bardzo drobne ziarna proszku są poddawane wysokiej temperaturze, która wynosi ok. 450 stopni. Dzięki temu ziarenka wiążą się ze sobą i tworzą jednolitą powierzchnię. Innym sposobem jest umieszczenie teflonowanych elementów w siatkowym koszu i poddanie ich kąpieli w roztworze PTFE. Następnie odwirowuje się je, aby pozbyć się nadmiaru teflonu i osusza.
Po co wykonuje się teflonowanie?
Teflonowanie ma bardzo szerokie zastosowanie. Oprócz oczywistej dla wszystkich branży spożywczej wykorzystuje się je w przemyśle motoryzacyjnym, w branży chemicznej, włókienniczej, farmaceutycznej i papierniczej. Teflon nadaje bowiem pokrywanym powierzchniom niezwykłej odporności. Powłoka PTFE jest wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne np. zarysowania oraz na wpływ substancji chemicznych. W gastronomii ceniona jest przede wszystkim za to, że smażone jedzenie nie przywiera do patelni. Co więcej teflon:
- ma wysoką odporność cieplną,
- nie pochłania wody,
- ma niski współczynnik tarcia,
- nie ma zapachu ani smaku,
- jest wytrzymały na zginanie,
- nie ściera się.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana