piec-obrotowy

W jaki sposób działają piece obrotowe?

Piece obrotowe to jedne z podstawowych urządzeń, stosowanych w profesjonalnych zakładach piekarniczych. Korzystanie z popularnych obrotówek umożliwia uzyskanie nadzwyczaj chrupkich, równomiernie wypieczonych bułek. Jak dokładnie działają piece obrotowe i w jaki sposób są zbudowane? Poniżej spróbujemy odpowiedzieć na te pytania.

Zasady działania pieców obrotowych

Piece obrotowe działają w oparciu o zjawisko wymuszonej konwekcji – przekaz ciepła odbywający się poprzez ukierunkowany obieg ciepłego powietrza i pary. Wentylator cyrkulacyjny rozprowadza gorące powietrze i wprowadza je kanałami wprost do komory wypiekowej. Wewnątrz powietrze jest nadmuchiwane na wózek, który znajduje się w ruchu obrotowym. Dzięki temu pieczywo może być wypiekane równomiernie ze wszystkich stron.

Ciepłe powietrze, jak również powstała w procesie wypieku para wodna, pozostają w szczelnej komorze wypiekowej. W rezultacie pieczywo nie wysycha, a sam proces wypiekania jest oszczędny, bo minimalizuje się utratę ciepła. Efektem działania pieca obrotowego jest idealnie wypieczone i wyrośnięte pieczywo. Bułki otrzymane w ten sposób charakteryzują się jednolitą barwą z łagodnym efektem nacięcia. Sporym atutem wypieków uzyskanych w piecach obrotowych jest duża chrupkość skórki. Modele obrotowe sprawdzają się również przy wypiekaniu chleba foremkowego – tłumaczy przedstawiciel firmy GETH, oferującej profesjonalne maszyny i urządzenia piekarnicze, w tym m.in. nowoczesne piece obrotowe.

Budowa i wyposażenie pieca obrotowego

Większość modeli pieców obrotowych jest wykonana ze stali nierdzewnej. Drzwi z reguły są przeszklone, czyli nie trzeba ich otwierać, aby obserwować postępy pieczenia. Systemy sterowania urządzeniami są intuicyjne i proste w obsłudze – opierają się na technologiach cyfrowych i komputerowych, a załączone wyświetlacze pozwalają kontrolować temperaturę i czas wypieku. Ogromne rolę odgrywają też okapy (służące do efektywnego usuwania pary) oraz systemy ryglowania drzwi (zapewniające idealną szczelność komory w trakcie wypieku).

Gdzie znaleźć obrotówki spełniające wszystkie opisane standardy? Na przykład w ofercie dystrybucyjnej firmy GETH. Doskonałym przykładem służą piece obrotowe marki MIWE, które od lat stanowią podstawowe wyposażenie zakładów piekarniczych. Na komfortową obsługę urządzeń wpływają dodatkowe udogodnienia – integracja z obrotowymi wózkami, garowniami i chłodniami. Więcej o piecach obrotowych można przeczytać na stronie GETH.

śr. ocena 5 / głosów 5