Artykuł sponsorowany

Sztuka jedzenia burgera. Jak robić to dobrze?

Sztuka jedzenia burgera. Jak robić to dobrze?

Pochodzący ze Stanów Zjednoczonych burger jest popularny na całym świecie. Istnieją nawet lokale specjalizujące się w serwowaniu tych kanapek. Powszechnie uchodzi za danie proste i szybkie w przygotowaniu, ale zrobienie dobrego burgera bywa nie lada sztuką. Podobnie jak sposób jego jedzenia. Jedni uważają, że do tego zadania wystarczą tylko dwie ręce, ale są też tacy, którzy preferują użycie noża i widelca. Jak zatem prawidłowo podejść do konsumpcji burgera?

Czym powinien charakteryzować się idealny burger?

Stworzenie pierwszego burgera w kształcie zbliżonym do obecnie serwowanych kanapek przypisuje się Fletcherowi Davisowi, właścicielowi baru w Teksasie. W 1904 roku wprowadził on do menu swojego lokalu mielonego kotleta z wołowiny serwowanego na grzance z sałatą, musztardą i majonezem. Od tamtego czasu składniki używane do przygotowania tego dania właściwie się nie zmieniły. Wciąż podstawę doskonałego burgera stanowi wołowina. Ważne, aby była dobrej jakości, ponieważ tylko ona w rękach doświadczonego kucharza może zmienić się w smaczne danie. Według pracownika restauracji z burgerami zlokalizowanej w centrum gastronomicznym Słony Spichlerz:

Sercem każdego burgera jest wołowina. To ona nadaje burgerowi niepowtarzalny smak. Dlatego tak ważny jest jej rodzaj i pochodzenie. Najlepszy surowiec uzyskuje się z bydła mięsnego, szczególnie odmian hodowanych na naturalnych pastwiskach. Kolejnym czynnikiem mającym kluczowe znaczenie jest sposób jej przyrządzenia. Wołowina na burgery powinna być grubo mielona lub siekana i co najważniejsze musi być grillowana. Tylko odpowiednio wysoka temperatura rusztu pozwala na zamknięcie się powierzchni zewnętrznej burgera i jej skarmelizowanie, a tym samym sprawi, że środek pozostanie soczysty. Tak przygotowanego burgera można umieścić w opieczonej bułce, w której znajdzie się jeszcze miejsce na dodatki będące niezbędnym elementem każdej kanapki.

Jak jeść burgera?

Trzeba przyznać, że rozmiary burgera sprawiają, iż należy on do dań, których jedzenie może sprawiać pewne problemy, szczególnie osobom niemającym wprawy w jedzeniu takich potraw. Istnieje jednak kilka sprawdzonych sposobów pozwalających cieszyć się smakiem burgera bez przykrych niespodzianek w postaci plam sosu na ubraniu. Pierwszy polecany szczególnie tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z burgerami to użycie noża i widelca. Wystarczy poprosić o nie obsługę restauracji. Po wyjęciu wykałaczki spinającej całość potrawy należy zdjąć wierzchnią bułkę, przełożyć na nią część składników i wtedy przystąpić do krojenia i jedzenia przy użyciu sztućców. Osoby chcące wypróbować jedzenie burgera bez użycia noża i widelca mogą wykorzystać pewne sprawdzone sposoby. Użycie serwetki, którą owiniemy burgera, znacznie ułatwi jego jedzenie. Można również zastosować chwyt opracowany przez Ryuichi Kosugi, miłośnika burgerów pochodzącego z Japonii. Sekret tej metody polega na umieszczeniu pod bułką kciuka i palca serdecznego, podczas gdy pozostałe palce dociskają górną część bułki. Dzięki temu wszystkie składniki burgera pozostają na swoim miejscu, a jedzenie przebiega bez zbędnego stresu. Warto pamiętać, że nie ma jednej ogólnie przyjętej techniki jedzenia burgerów, a każdy powinien wybrać taką, która najlepiej mu odpowiada.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.