Ryby wędzone jako przekąska
Wędzone ryby są popularne na polskich stołach, lecz najczęściej nabywa się je w formie gotowych, zapakowanych produktów, które znajdziemy w lodówkach sklepów spożywczych. Smak ryb prosto z profesjonalnych wędzarni jest na tyle doskonały, że może stanowić dodatek do różnych potraw jak i danie samo w sobie. Ryba wędzona bardzo często jest formą przekąski. Przeczytaj, jakie może być jej kulinarne zastosowanie.
Dobry smak z dobrej wędzarni
Na smak wędzonych produktów ma wpływ wiele czynników. Najlepszej jakości ryby znajdziemy oczywiście w miejscowościach nadmorskich. Powinny one być dostarczane od sprawdzonych dostawców. Równie ważna jest wędzarnia. Im więcej ma lat doświadczenia, tym mamy większą pewność, że każdy produkt będzie dobrze uwędzony. Są także inne czynniki, na które warto zwracać uwagę. Certyfikat IFS Food informuje konsumentów o wysokiej jakości, higienie i bezpieczeństwie procesu produkcji. Z kolei niebieski znak MSC oznacza, że ryby pochodzą ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk. Jeśli zakupimy wędzone ryby w miejscu nowoczesnym o tradycyjnych sposobach wędzenia, możemy być pewni, że produkty w końcowym procesie będą smaczne, aromatyczne i wysokiej jakości.
Pracownik wędzarni i hurtowni ryb Barkas w Kołobrzegu mówi: Nasze wieloletnie doświadczenie w branży oraz międzynarodowa certyfikacja zakładu gwarantują naszym klientom produkt najwyższej jakości.
Dobrze uwędzone ryby na święta
Ryby na polskich stołach goszczą szczególnie w święta, kiedy według zwyczajów chrześcijańskich obowiązuje ścisły post od dań mięsnych. Dlatego też wędzone ryby zaczęły pojawiać się na stole wigilijnym. Dobrze uwędzony produkt będzie przysmakiem nie tylko dla zgromadzonej rodziny, ale także dla gości, którzy odwiedzają nas w świąteczny czas. Na smak ryby ma wpływ wiele różnorodnych czynników. Są to m.in. sposób solenia, użyte przyprawy, czas i rodzaj wędzenia, a także gatunek drewna. W procesie wędzenia używa się tylko opału z drzew liściastych. Najbardziej uniwersalna jest olcha, lecz często wędzi się też bukiem, dębem, orzechem, kolonem i winoroślą. Każdy z czynników biorących udział w procesie wędzenia może mieć wpływ na oryginalny aromat i smak. Ryby wędzi się w całości jak i w formie filetów. Wymagane jest jednak to, by były świeże. Produkty wędzone zwiększają swój okres przydatności do spożycia. Można je konsumować w temperaturze lekko schłodzonej lub po podgrzaniu. Najlepiej jednak smakują w temperaturze pokojowej.
Przykłady rybnych przekąsek
Wędzona ryba jest doskonałą przekąską na różne okazje. Bardzo często kładzie się ją bezpośrednio na chleb. Można także zrobić z niej pastę do pieczywa. Ryby lepszych gatunków goszczą na imprezach jako przystawki. Charakterystyczny słony posmak, który uzyskuje się w efekcie wędzenia, sprawia, że stanowią doskonałą przegryzkę do wysokoprocentowego alkoholu. Niektóre gatunki, takie jak węgorz czy jesiotr dodatkowo zachwycają swoim wyglądem, dlatego też są popularne na weselach, chrzcinach i komuniach. Węgorz wędzony będzie także doskonałym dodatkiem na grilla. Ryby wędzone często są elementem dań stawianych w formie przystawek. Dodaje się je np. do roladek oraz sałatek. Najczęściej do sałatki używa się wędzonego pstrąga. Stosuje się go także w formie mielonej do pasztetu, który nakłada się na pieczywo.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana