Artykuł sponsorowany

Ryby wędzone jako przekąska

Ryby wędzone jako przekąska

Wędzone ryby są popularne na polskich stołach, lecz najczęściej nabywa się je w formie gotowych, zapakowanych produktów, które znajdziemy w lodówkach sklepów spożywczych. Smak ryb prosto z profesjonalnych wędzarni jest na tyle doskonały, że może stanowić dodatek do różnych potraw jak i danie samo w sobie. Ryba wędzona bardzo często jest formą przekąski. Przeczytaj, jakie może być jej kulinarne zastosowanie.

Dobry smak z dobrej wędzarni

Na smak wędzonych produktów ma wpływ wiele czynników. Najlepszej jakości ryby znajdziemy oczywiście w miejscowościach nadmorskich. Powinny one być dostarczane od sprawdzonych dostawców. Równie ważna jest wędzarnia. Im więcej ma lat doświadczenia, tym mamy większą pewność, że każdy produkt będzie dobrze uwędzony. Są także inne czynniki, na które warto zwracać uwagę. Certyfikat IFS Food informuje konsumentów o wysokiej jakości, higienie i bezpieczeństwie procesu produkcji. Z kolei niebieski znak MSC oznacza, że ryby pochodzą ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk. Jeśli zakupimy wędzone ryby w miejscu nowoczesnym o tradycyjnych sposobach wędzenia, możemy być pewni, że produkty w końcowym procesie będą smaczne, aromatyczne i wysokiej jakości.

Pracownik wędzarni i hurtowni ryb Barkas w Kołobrzegu mówi: Nasze wieloletnie doświadczenie w branży oraz międzynarodowa certyfikacja zakładu gwarantują naszym klientom produkt najwyższej jakości.

Dobrze uwędzone ryby na święta

Ryby na polskich stołach goszczą szczególnie w święta, kiedy według zwyczajów chrześcijańskich obowiązuje ścisły post od dań mięsnych. Dlatego też wędzone ryby zaczęły pojawiać się na stole wigilijnym. Dobrze uwędzony produkt będzie przysmakiem nie tylko dla zgromadzonej rodziny, ale także dla gości, którzy odwiedzają nas w świąteczny czas. Na smak ryby ma wpływ wiele różnorodnych czynników. Są to m.in. sposób solenia, użyte przyprawy, czas i rodzaj wędzenia, a także gatunek drewna. W procesie wędzenia używa się tylko opału z drzew liściastych. Najbardziej uniwersalna jest olcha, lecz często wędzi się też bukiem, dębem, orzechem, kolonem i winoroślą. Każdy z czynników biorących udział w procesie wędzenia może mieć wpływ na oryginalny aromat i smak. Ryby wędzi się w całości jak i w formie filetów. Wymagane jest jednak to, by były świeże. Produkty wędzone zwiększają swój okres przydatności do spożycia. Można je konsumować w temperaturze lekko schłodzonej lub po podgrzaniu. Najlepiej jednak smakują w temperaturze pokojowej.

Przykłady rybnych przekąsek

Wędzona ryba jest doskonałą przekąską na różne okazje. Bardzo często kładzie się ją bezpośrednio na chleb. Można także zrobić z niej pastę do pieczywa. Ryby lepszych gatunków goszczą na imprezach jako przystawki. Charakterystyczny słony posmak, który uzyskuje się w efekcie wędzenia, sprawia, że stanowią doskonałą przegryzkę do wysokoprocentowego alkoholu. Niektóre gatunki, takie jak węgorz czy jesiotr dodatkowo zachwycają swoim wyglądem, dlatego też są popularne na weselach, chrzcinach i komuniach. Węgorz wędzony będzie także doskonałym dodatkiem na grilla. Ryby wędzone często są elementem dań stawianych w formie przystawek. Dodaje się je np. do roladek oraz sałatek. Najczęściej do sałatki używa się wędzonego pstrąga. Stosuje się go także w formie mielonej do pasztetu, który nakłada się na pieczywo.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.