złoto jadalne

Rodzaje złota i srebra jadalnego

Zgodnie ze starym przysłowiem droga do serca drugiej osoby wiedzie przez jej żołądek. Czasem jednak nie chodzi o sam smak potrawy, lecz również jej wygląd i sposób podania. Do tej kwestii szczególną uwagę przywiązują osoby zamiłowane i specjalizujące się w sztuce cukierniczej. To głównie one będą zainteresowane upiększeniem swoich słodkich dzieł sztuki prawdziwym złotem i czystym srebrem.

Metale szlachetne na talerzu

Złoto i srebro od wieków kojarzą się – nie bez przyczyny zresztą – z bogactwem, wysokim statusem społecznym i władzą. Do pewnego momentu oba te metale były domeną raczej branży jubilerskiej, znacznie rzadziej znajdowały zastosowanie w medycynie i przemyśle. Obecnie jednak coraz większą popularnością wśród zamożnych grup społecznych cieszą się wykwintne dania, desery oraz alkohole dekorowane płatkami złota i srebra. Złoto i srebro spożywcze dopuszczone są do sprzedaży w krajach Unii Europejskiej oraz w Stanach Zjednoczonych. Nie posiadają żadnych właściwości odżywczych, gdyż nasz organizm nie jest w stanie ich strawić, jednak nie powodują również żadnych negatywnych skutków, dlatego są całkowicie bezpieczne. Warunek jest jeden – nie mogą zawierać domieszek innych metali, takich jak miedź. 24-karatowe złoto i czyste srebro znajdziemy w ofercie firmy Edan, specjalizującej się w sprzedaży złota i srebra płatkowego stosowanego w zdobnictwie, kosmetyce i gastronomii.

Rodzaje złota i srebra jadalnego

Dostępne na rynku złoto i srebro jadalne dzielimy na rodzaje ze względu na ich formę oraz zastosowanie. Wyróżniamy zatem złoto i srebro w formie:

  • Pudru, najlepiej spisującego się w roli dekoracji dla czekolad, deserów, kieliszków z szampanem. Jest to najdrobniejsza forma złota i srebra, dostępna w opakowaniach 0,125, 0,2 i 1 gr.
  • Drobinek, które świetnie prezentują się w alkoholach, drinkach, likierach, koktajlach oraz mogą stanowić dekorację kawy, czekolady na gorąco, przystawek i deserów takich jak ciasta i torty. Drobinki również dostępne są w opakowaniach 0,125; 0,2 i 1 gr
  • Płatków, które, ze względu na swój rozmiar będą stanowić dobrą dekorację dań głównych. Można je nakładać zwykłą pęsetą, dostępne są w opakowaniach 0,2 i 1 gr
  • Książeczki o wymiarach 86 x 86 mm. Tak duże płatki złota i srebra mogą być wykorzystywane do dekoracji w całości lub po pocięciu ich na mniejsze kawałki.
śr. ocena 4.7 / głosów 3