przechowywanie-zywnosci

Przechowywanie żywności w lodówce

Jak przechowywać jedzenie?  Czy wystarczy tylko włożyć je do lodówki? Mimo, że od tego w jakich warunkach trzymamy żywność zależy nasze zdrowie oraz stan portfela, wciąż wiele osób nie przywiązuje do tej kwestii zbyt wiele uwagi. Oto kilka porad, dzięki którym nasze jedzenie dłużej zachowa swoje walory smakowe i odżywcze.

Umieszczaj produkty na odpowiednich półkach

Wbrew pozorom temperatura w lodówce nie jest taka sama w każdym miejscu – różnice są co prawda bardzo małe, jednak istotne. Na górnych półkach jest nieco cieplej niż na samym dole, dlatego nie bez znaczenie dla naszego jedzenia jest, gdzie je umieścimy.

  • Górna półka – temperatura na niej jest wyższa niż na samym dole (ciepłe powietrze wędruje ku górze), dlatego najlepiej będzie przechowywać tutaj produkty, które nie wymagają bardzo niskich Zaliczyć do nich możemy między innymi przetwory takie jak dżemy oraz mleko i niektóre produkty mleczne, np. kefiry i jogurty. Najwyższe półki nadają się również do przechowywania produktów w szczelnych zamknięciach, naczyń z gotowym jedzeniem oraz ciast, które należy trzymać w chłodzie.
  • Środkowe półki – na nich przechowujmy żywność, która ma krótki termin przydatności do spożycia i zjadamy ją na bieżąco, czyli np. wędliny, sery, jajka.
  • Dolne półki – tutaj panuje najniższa temperatura. Na dół powinniśmy przechowywać produkty takie jak surowe mięso lub ryby, pamiętając jednak, żeby nie pozostawiać ich w lodówce dłużej niż 2 dni, w przeciwnym wypadku zaczną się psuć. Wyjątkiem są produkty, które zostały zamknięte w hermetycznych opakowaniach – w takim przypadku możemy sugerować się datą przydatności podaną przez producenta.

Co ponadto?

Istnieje kilka innych sposobów na skuteczne przechowywanie żywności. Warto między innymi zaopatrzyć się w plastikowe pojemniki – szeroki ich wybór znajdziemy w ofercie firmy Rotho. Pojemniki idealnie nadają się do przechowywania każdego rodzaju jedzenia – gotowych dań w kawałkach, zup, kremów, mięsa, warzyw. Zabezpieczają one żywność przed kontaktem z innymi produktami i w ten sposób chronią przed zepsuciem. Ponadto pomagają zachować aromat jedzenia, nie wpływają na jego smak ani zapach, ułatwiają organizację przestrzeni w lodówce.  Pamiętajmy również, że niektóre produkty takie jak chleb, niektóre warzywa (np. pomidory, świeże ogórki) oraz świeże egzotyczne owoce nie nadają się do przechowywania w lodówce, gdyż pod wpływem zimna szybko tracą smak, wartości odżywcze i zaczynają się psuć. Powinniśmy również bezwzględnie przestrzegać terminów przydatności danego produktu do spożycia – dobrą praktyką jest ustawianie produktów zgodnie z ich przydatnością. Zajmie nam to trochę czasu, jednak za to na pierwszy rzut oka będziemy widzieć, które produkty należy niedługo zużyć, a które mogą jeszcze poczekać. Co za tym idzie – zmniejszą się nasze wydatki na jedzenie.

śr. ocena 5 / głosów 3