Jak powstaje młóto browarniane

Niekiedy w procesie tworzenia jakiegoś wyrobu powstają produkty uboczne, które okazują się wartościowe w zupełnie innej branży. To, co w jednym zakładzie jest odpadem, w innym jest cennym surowcem. Tak właśnie jest z młótem browarnianym. W jaki sposób powstaje i gdzie znajduje zastosowanie? Poznaj proces produkcji oraz zastosowania młóta browarnianego.

Proces produkcji młóta browarnianego

Młóto browarniane, czyli wysłodziny, to produkt uboczny powstający przy warzeniu piwa. Tworzy się on w kadziach zaciernych po odfiltrowaniu brzeczki przedniej. Młóto wyglądem przypomina mokrą kaszę jęczmienną. Sucha masa stanowi od 15 do 30%.

W procesie zacierania dochodzi do hydrolizy. Skrobia i niektóre białka ulegają rozpadowi. W młócie pozostają substancje wartościowe jako elementy paszy: białka, lizyna, tłuszcze oraz błonnik – wyjaśnia ekspert z firmy Domino, która zajmuje się dostarczaniem wysokiej jakości wysłodzin na terenie całej Polski.

Młóto można podawać zarówno krowom, jak i świniom. Dlaczego jest tak cenione? Decydują o tym jego walory odżywcze i właściwości.

Właściwości młóta browarnianego

W skład młóta browarnianego wchodzi przede wszystkim białko (ok. 28% suchej masy, przy czym aż 24% to białko strawne). Tłuszcz stanowi ok. 10% suchej masy i jest to w dużej mierze tłuszcz wysoko strawny. Poziom wilgotności wysłodzin to ok. 78%, a odczyn pH wynosi ok. 6. Pasza ta zawiera witaminy: z grupy B, a także E i A.

Młóto browarniane jest paszą mlekopędną. Rezygnacja z niego może zmniejszyć ilość mleka nawet o 10%. Z tego powodu zaleca się podawanie go zwłaszcza krowom, choć trzoda chlewna także odniesie korzyści z karmienia wysłodzinami. Młóto nie tylko podnosi produkcję mleka, ale też poprawia jego jakość. Wszystko to za sprawą składu i przyswajalności tego rodzaju karmy.

Wysłodziny są źródłem dużej ilości łatwo przyswajalnego białka oraz witamin, a także błonnika, który ułatwia trawienie. Strawność białek pochodzących z młóta browarnianego wynosi w przypadku krów aż 85%, przy czym jedynie 45% masy trawi się w żwaczu, dzięki czemu można utrzymać niski mocznika w mleku. Dlatego pasza ta jest szczególnie cenna w karmieniu zwierząt przeżuwających, które są szczególnie wymagające z uwagi na specyfikę i niską wydajność procesów trawiennych. Młóto może być podawane w formie mokrej lub w różnym poziomie wysuszenia. Warto pamiętać, że mokre wysłodziny są podatne na psucie, dlatego należy szybko je wykorzystać w karmieniu. Dodawane do paszy poprawia jej smak, co sprzyja odpowiedniemu odżywieniu zwierząt.

śr. ocena 5 / głosów 4