Płyty uszczelniające w przemyśle spożywczym

Płyty uszczelniające wykorzystywane w przemyśle spożywczym muszą spełniać parametry dopuszczające je do kontaktu z żywnością i wodą pitną. Ich charakterystyczną cechą jest kolor: takie płyty są transparentne: przeźroczyste, lub w kolorach wg wzorca RAL, ale także skład – w przeciwieństwie do płyt gumowych wykorzystywanych w innych branżach, muszą mieć skład, który gwarantuje ich obojętność fizjologiczną.

Płyty gumowe dopuszczone do kontaktu z żywnością

Płyty gumowe dopuszczone do kontaktu z żywnością są dostępne w różnych grubościach: z reguły od 1 mm 50 mm. Jednocześnie guma w rolkach, stosowana w przemyśle spożywczym, występuje w grubości do 20 mm. Z reguły takie płyty mogą być wykorzystywane w środowiskach pracy, w których temperatura wynosi od -30°C do +70°C, a ich twardość wynosi średnio 65 ShA.

Elastyczne płyty uszczelniające wykorzystywane w przemyśle spożywczym muszą być wykonane z gumy najwyższej jakości. Tylko odpowiednio skomponowana mieszanka gumowa, która uzyskała odpowiednie certyfikaty, ma zwiększoną odporność na ścieranie i pękanie, a także jest całkowicie obojętna fizjologicznie.

W naszej ofercie znajdują się m.in. płyty silikonowe – mówi nasz ekspert, przedstawiciel handlowy firmy Larkis, czołowego producenta wyrobów z gumy i silikonu – ich cechą charakterystyczną jest m.in. brak sadzy w składzie, co sprawia, że materiał nie pozostawia śladów i zabrudzeń. Silikony stosowane w przemyśle spożywczym mają naturalną przeźroczystą barwę – co odróżnia je wyraźnie od gumy czarnej, stosowanej choćby w motoryzacji. Przy tym zachowują wszystkie najważniejsze cechy gumy, czyli odporność na temperaturę , wodoszczelność, elastyczność, odporność na promienie UV.

Zastosowania płyt gumowych w branży gastronomicznej

Z uwagi na wyjątkowe cechy gumy stosowanej w branży gastronomicznej, można wyróżnić liczne zastosowania wykonanych z niej płyt w tym przemyśle. Należą do nich m.in.:

  • produkcja uszczelek do urządzeń służących do przygotowywania i przetwarzania żywności,
  • wytwarzanie elementów gumowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym,
  • tworzenie podkładów antypoślizgowych,
  • produkcja ochronnych pokrowców na stoły i blaty robocze wykorzystywane w przemyśle spożywczym,
  • wytwarzanie uszczelek dla niektórych segmentów przemysłu farmaceutycznego.
śr. ocena 5 / głosów 12