Organizacja food trucka. Zabudowa gastronomiczna samochodu

Food trucki cieszą się sporą popularnością. Szczególnie w sezonie wiosenno-letnim tłumy smakoszy ulicznego jedzenia z niecierpliwością wyczekują na te charakterystyczne furgonetki oferujące zróżnicowane menu. Chcesz założyć własny biznes i myślisz nad zakupem pojazdu i przekształceniem go w food trucka? Sprawdź, co warto wiedzieć przed podjęciem takiej inwestycji. Jakie wyposażenie do food trucka trzeba zakupić i czy w ogóle taki biznes się opłaca?

Część kuchenne do food trucka

Kuchenna część food trucka to w zasadzie serce pojazdu. To właśnie w kuchni wytwarza się smakowite potrawy, które następnie ocenią wymagający klienci. Trzeba zadbać o to, by niczego nie brakowało. W co warto się wyposażyć?

Przede wszystkim w:

  • płyty grillowe,
  • frytkownicę,
  • kuchenki elektryczne lub gazowe.

Sprawdzą się oczywiście również ekspresy do kawy – im bardziej rozbudowana oferta gastronomiczna, tym lepszy sprzęt baristyczny jest wymagany, zwłaszcza jeśli jakość stoi
w parze z ceną.

Przechowywanie żywności w food trucku

Trudno mówić o jakiejkolwiek dobrze prowadzonej działalności gastronomicznej bez specjalistycznego sprzętu do przechowywania gotowej żywności i poszczególnych składników. Mowa tutaj o szafach chłodniczych, lodówkach i zamrażarkach. Przy wyborze takie sprzętu trzeba zwracać uwagę nie tylko na funkcjonalność i jakość, ale także na wymiary.

Z reguły przestrzeń w food trucku jest bardzo ograniczona, więc trzeba pytać o rozwiązania, które będą dedykowane specjalnie dla mobilnych punktów usługowych.

Obowiązkowe wyposażenie techniczne food trucka

Nieodzownymi elementami wyposażenia każdego food trucka będą szafki gastronomiczne i stoły, a także wysokiej jakości okapy gastronomiczne. Jak tłumaczy ekspert z firmy Belmag:

Takie wyroby powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ są narażone na ponadprzeciętną wilgotność oraz takie substancje, jak gorący olej.

Wybór konkretnego typu okapu gastronomicznego jest uzależniony od indywidualnych potrzeb przedsiębiorcy. Wyróżnia się:

  • okapy centralne,
  • trapezowe,
  • przyścienne,
  • skrzynkowe,
  • skośne od góry.

W zakresie infrastruktury technicznej trzeba również uwzględnić pozostałe elementy, takie jak agregat prądotwórczy z przedłużaczem. Legalna działalność gastronomiczna musi ponadto spełniać normy sanitarne, więc do obowiązkowego wyposażenia food trucka muszą również wchodzić sanitariaty w postaci 2-komorowych zlewów. Pracę może usprawnić także niewielkich rozmiarów zmywarka.

Jakie auto do food trucka?

Średni koszt zakupu furgonetki do adaptacji jako food trucka to około 25 tysięcy złotych, natomiast z reguły trzeba liczyć się jeszcze z dodatkowymi kosztami, które obejmują po pierwsze dostosowanie pojazdu pod potrzeby gastronomiczne (około 10 tysięcy), a po drugie – zakup urządzeń (również około 10 tysięcy). Biorąc jednak pod uwagę popularność samych food trucków oraz możliwość wzięcia udziału w miejskich festiwalach na rynku, taka inwestycja może się bardzo szybko zwrócić.

śr. ocena 5 / głosów 6