Artykuł sponsorowany

O rodzajach białka w mleku?

O rodzajach białka w mleku?

Mleko stanowi jeden z głównych produktów nabiałowych, zalecanych przez lekarzy i dietetyków jako niezbędny element zrównoważonej diety. Cenione jest ono od wieków ze względu na swoje wysokie walory odżywcze – przede wszystkim wysoką zawartość wapnia, niezbędnego dla naszego układu kostnego, oraz białek, stanowiących główny składnik budulcowy. Poniżej krótki opis białek znajdujących się w mleku.

Kazeina

Jest to najbardziej dominująca grupa białek mleka, stanowiąca około 80% ogólnej jej ilości. Jej poziom w mleku krowim waha się od 2,4 do 2,6%. Nie jest ona białkiem jednorodnym, a w jej skład wchodzi 5 podstawowych frakcji: α s1, α s2,  β , κ i ϒ. W mleku występuje w postaci kulistych, silnie porowatych skupisk, zwanych micelami. Kazeina ma wysoką wartość odżywczą, dorównującą białku mięsa i znacznie wyższą niż białka zbóż i roślin strączkowych. Jest niezbędna w procesie  budulcowym między innymi do syntezy hemoglobiny oraz białek osocza krwi. Białka serwatkowe, zwane inaczej białkami serum mleka. Ich zawartość w mleku wynosi ok. 0,6% co stanowi ok. 20% azotu białkowego.
  1. Alfa-laktoalbumina
Wchodzi w skład białek serwatkowych i stanowi około 20% ich całkowitej objętości, jej stężenie w litrze mleka wynosi 1-1,5 grama. Zauważono, że w mleku krów korzystających z pastwisk stężenie tego białka jest wyższe, niż w przypadku krów z hodowli oborowej. Alfa-laktoalbumina pełni wiele funkcji – jest nośnikiem składników odżywczych, takich jak wapń, a także cynk czy magnez. Posiada również właściwości antybakteryjne a także wpływa na produkcję serotoniny, która z kolei wpływa na nasz dobry nastrój, wzmaga zdolności poznawcze, pomaga zwalczać stres oraz reguluje nasz rytm dobowy.
  1. Beta-laktoglobulina
Drugie z białek serwatkowych mleka, jego ilość wynosi około 3 gramów na litr. Jej obecność stwierdzono w mleku krowim i mleku innych ssaków, jednak nie ma go w składzie mleka ludzkiego. Jego znaczenie dla ludzkiego organizmu nie zostało do końca poznane – prawdopodobnie odgrywa ono pewną rolę w transporcie niektórych substancji hydrofobowych. Należy wspomnieć, że zarówno alfa-laktoalbumina, jak i beta-laktoglobulina posiadają właściwości alergizujące – u osób uczulonych na nie powodują występowanie alergii pokarmowej.

 Gdzie zaopatrywać się w mleko?

Mleko krowie jest głównym surowcem w przemyśle mleczarskim, którego produkty należą do podstawowych artykułów w pożywieniu człowieka, dlatego ważne jest, żeby zaopatrywać się w mleko od sprawdzonych producentów. Jednym z nich jest ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie, która od niedawna posiada sklep internetowy (www.sklep.rotr.pl), oferujący szeroką gamę produktów przeznaczonych zarówno na potrzeby indywidualnego klienta oraz gastronomii.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.