O rodzajach białka w mleku?
Mleko stanowi jeden z głównych produktów nabiałowych, zalecanych przez lekarzy i dietetyków jako niezbędny element zrównoważonej diety. Cenione jest ono od wieków ze względu na swoje wysokie walory odżywcze – przede wszystkim wysoką zawartość wapnia, niezbędnego dla naszego układu kostnego, oraz białek, stanowiących główny składnik budulcowy. Poniżej krótki opis białek znajdujących się w mleku.
Kazeina
Jest to najbardziej dominująca grupa białek mleka, stanowiąca około 80% ogólnej jej ilości. Jej poziom w mleku krowim waha się od 2,4 do 2,6%. Nie jest ona białkiem jednorodnym, a w jej skład wchodzi 5 podstawowych frakcji: α s1, α s2, β , κ i ϒ. W mleku występuje w postaci kulistych, silnie porowatych skupisk, zwanych micelami. Kazeina ma wysoką wartość odżywczą, dorównującą białku mięsa i znacznie wyższą niż białka zbóż i roślin strączkowych. Jest niezbędna w procesie budulcowym między innymi do syntezy hemoglobiny oraz białek osocza krwi. Białka serwatkowe, zwane inaczej białkami serum mleka. Ich zawartość w mleku wynosi ok. 0,6% co stanowi ok. 20% azotu białkowego.- Alfa-laktoalbumina
- Beta-laktoglobulina
Gdzie zaopatrywać się w mleko?
Mleko krowie jest głównym surowcem w przemyśle mleczarskim, którego produkty należą do podstawowych artykułów w pożywieniu człowieka, dlatego ważne jest, żeby zaopatrywać się w mleko od sprawdzonych producentów. Jednym z nich jest ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie, która od niedawna posiada sklep internetowy (www.sklep.rotr.pl), oferujący szeroką gamę produktów przeznaczonych zarówno na potrzeby indywidualnego klienta oraz gastronomii.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana