bialko

O rodzajach białka w mleku?

Mleko stanowi jeden z głównych produktów nabiałowych, zalecanych przez lekarzy i dietetyków jako niezbędny element zrównoważonej diety. Cenione jest ono od wieków ze względu na swoje wysokie walory odżywcze – przede wszystkim wysoką zawartość wapnia, niezbędnego dla naszego układu kostnego, oraz białek, stanowiących główny składnik budulcowy. Poniżej krótki opis białek znajdujących się w mleku.

Kazeina

Jest to najbardziej dominująca grupa białek mleka, stanowiąca około 80% ogólnej jej ilości. Jej poziom w mleku krowim waha się od 2,4 do 2,6%. Nie jest ona białkiem jednorodnym, a w jej skład wchodzi 5 podstawowych frakcji: α s1, α s2,  β, κ i ϒ. W mleku występuje w postaci kulistych, silnie porowatych skupisk, zwanych micelami. Kazeina ma wysoką wartość odżywczą, dorównującą białku mięsa i znacznie wyższą niż białka zbóż i roślin strączkowych. Jest niezbędna w procesie  budulcowym między innymi do syntezy hemoglobiny oraz białek osocza krwi.

Białka serwatkowe, zwane inaczej białkami serum mleka. Ich zawartość w mleku wynosi ok. 0,6% co stanowi ok. 20% azotu białkowego.

  1. Alfa-laktoalbumina

Wchodzi w skład białek serwatkowych i stanowi około 20% ich całkowitej objętości, jej stężenie w litrze mleka wynosi 1-1,5 grama. Zauważono, że w mleku krów korzystających z pastwisk stężenie tego białka jest wyższe, niż w przypadku krów z hodowli oborowej. Alfa-laktoalbumina pełni wiele funkcji – jest nośnikiem składników odżywczych, takich jak wapń, a także cynk czy magnez. Posiada również właściwości antybakteryjne a także wpływa na produkcję serotoniny, która z kolei wpływa na nasz dobry nastrój, wzmaga zdolności poznawcze, pomaga zwalczać stres oraz reguluje nasz rytm dobowy.

  1. Beta-laktoglobulina

Drugie z białek serwatkowych mleka, jego ilość wynosi około 3 gramów na litr. Jej obecność stwierdzono w mleku krowim i mleku innych ssaków, jednak nie ma go w składzie mleka ludzkiego. Jego znaczenie dla ludzkiego organizmu nie zostało do końca poznane – prawdopodobnie odgrywa ono pewną rolę w transporcie niektórych substancji hydrofobowych. Należy wspomnieć, że zarówno alfa-laktoalbumina, jak i beta-laktoglobulina posiadają właściwości alergizujące – u osób uczulonych na nie powodują występowanie alergii pokarmowej.

 Gdzie zaopatrywać się w mleko?

Mleko krowie jest głównym surowcem w przemyśle mleczarskim, którego produkty należą do podstawowych artykułów w pożywieniu człowieka, dlatego ważne jest, żeby zaopatrywać się w mleko od sprawdzonych producentów. Jednym z nich jest ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie, która od niedawna posiada sklep internetowy (www.sklep.rotr.pl), oferujący szeroką gamę produktów przeznaczonych zarówno na potrzeby indywidualnego klienta oraz gastronomii.

śr. ocena 5 / głosów 5