Artykuł sponsorowany

Nasiona idealne na kiełki

Nasiona idealne na kiełki

Kiełkami nazywamy rośliny w jednej z najwcześniejszych faz wzrostu. Nasiona niektórych warzyw, ziół oraz zbóż pozwalają otrzymać kiełki, będące doskonałym urozmaiceniem diety i cieszące się w ostatnim czasie olbrzymią popularnością jako produkt spożywczy. Rosnącemu zainteresowaniu kiełkami nie należy się dziwić, biorąc pod uwagę ich prozdrowotne właściwości i ciekawe smaki.

Za co kochamy kiełki?

W procesie kiełkowania rośliny z nasiona wytwarzane są znaczne ilości łatwo przyswajalnych składników odżywczych, w tym wielu witamin, minerałów i białek niezbędnych w prawidłowej diecie człowieka. Co ciekawe, zawartość tych drogocennych składników w kiełkach jest znacznie większa niż w całkowicie wykształconych roślinach.
Jadalne kiełki można kupić w większości dużych sklepów spożywczych, jednak ze względu na ich krótki czas przydatności do spożycia, lepszym pomysłem wydaje się domowa uprawa. Wyhodowanie kiełków z nasion nie jest zadaniem trudnym ani czasochłonnym, w dodatku daje 100% gwarancję świeżości – opowiada nasz rozmówca krakowskiego centrum ogrodniczego POLAN.
Przyjrzyjmy się najpopularniejszym odmianom nasion na kiełki do domowej uprawy i porównajmy ich właściwości odżywcze oraz walory  smakowe.

Jakie nasiona na kiełki wybrać?

Jeśli szukasz zdrowego i intensywnego w smaku dodatku do dań, dobrym wyborem mogą być dla ciebie nieco pikantne kiełki rzodkiewki albo rzeżuchy. Te smaki doskonale komponują się z potrawami mięsnymi i potrawami z jajek, a więc możesz dodawać je do kanapek i jajecznicy. Ostry smak kiełków rzodkiewki wynika z zawartości olejków gorczycowych w roślinie. Jedząc te kiełki dostarczysz sobie witamin: A, B, C, E i H, a także kwasów omega-3 i błonnika. Taka kombinacja ma właściwości oczyszczające i odkażające, pomaga zwalczać stany zapalne i sprzyja funkcjonowaniu układu pokarmowego. Jedzenie bogatych w witaminy A, B, C i D kiełków rzeżuchy ma działanie orzeźwiające, pobudza też przemianę materii i łagodzi dolegliwości bólowe stawów. Zdecydowanie łagodniejsze w smaku są kiełki pszenicy, będące wielkim magazynem białka, żelaza, cynku, wapnia i wielu innych składników mineralnych, a także witamin B, C i E oraz błonnika. Kiełki pszenicy pomagają zwalczać wolne rodniki, wpływają na poprawę odporności i funkcjonowania układu nerwowego. Dużym zainteresowaniem cieszą się także nasiona na kiełki roślin strączkowych, zwłaszcza soi i fasoli. Kiełki soi charakteryzują się lekko orzechowym smakiem i obfitością nienasyconych kwasów tłuszczowych; są także źródłem żelaza, fosforu, magnezu i potasu, w związku z czym ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy i hormonalny, kondycję skóry oraz ciśnienie krwi. Bardzo lubiane kiełki fasoli mung mają słodkawy smak i przyjemnie chrupią. Jedząc je, dostarczysz sobie witamin A, B, C i E, a także zestawu najważniejszych minerałów. Spożywanie kiełków fasoli mung zalecane jest osobom z nadciśnieniem oraz wysokim poziomem cholesterolu. W powyższym tekście zasygnalizowaliśmy tylko tematykę domowej uprawy kiełków. Obecnie na rynku dostępny jest szeroki wybór rozmaitych odmian nasion na kiełki, a także specjalne kiełkownice, które sprawiają, że uprawa jest jeszcze łatwiejsza i przyjemniejsza.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.