Najpopularniejsze rodzaje węgla opałowego

To, jaki węgiel powinniście kupić zależy od pieca, w którym będzie on spalany oraz od zasobności waszych portfeli. Przedstawiamy najczęściej wybierane rodzaje węgla opałowego i ich krótką charakterystykę.

Koks

Koks jest paliwem uzyskiwanym za pomocą przemysłowego wygrzewania węgla kamiennego. Ten proces sprawia, że koks uzyskuje wysoką kaloryczność, a gazy i siarka zostają usunięte.

Koks cechuje wydajność i długi czas spalania. Choć do niedawna nie należał do najtańszych, to obecnie jego cena spada, dlatego warto się nim zainteresować podczas wybierania opału na zimę.

Kostka

To rodzaj węgla kamiennego, który osiąga kaloryczność ok. 27-29 MJ/kg. Do jego największych zalet należy wysoka kaloryczność oraz możliwość stosowania jej w różnych rodzajach pieców węglowych. Jego ceny nie należą jednak do najniższych.

Orzech

Innym rodzajem węgla kamiennego jest orzech. Jego granulacja sprawia, że zalicza się go do tzw. węgli grubych. Ma kaloryczność 25-26 MJ/kg i pali się jasnym, długim płomieniem. Ma mniejszą objętość, dlatego spala się krócej, niż kostka. Jest też od niej tańszy.

Ekogroszek

-Ekogroszek to najdrobniejszy węgiel kamienny o kaloryczności wynoszącej ok. 25 MJ/kg. Przeznaczony jest do specjalnych pieców wyposażonych w podajnik. Jego wydajność i kaloryczność umożliwia ogrzanie nawet dużego domu. Wielką zaletą groszku jest jego niska cena – przekonuje nasz rozmówca reprezentujący Przedsiębiorstwo MULTI z Łodzi.

Ekogroszek znajduje zastosowanie zarówno w domowych systemach centralnego ogrzewania, jak i w przemyśle.

Miał węglowy

Powstaje z węgla kamiennego, a jego kaloryczność wynosi 20-25 MJ/kg. Miał jest wyjątkowo popularny w przemyśle, co jest wynikiem jego niskiej ceny. Niezbyt często można znaleźć piece przeznaczone do spalania miału w polskich domach, czego głównym powodem jest trudność w znalezieniu najczystszego, a jednocześnie wysokokalorycznego paliwa.

Brykiet

Jest mieszanką węgla kamiennego i brunatnego. Najlepiej zakupić go z wyselekcjonowanego węgla brunatnego. Głównym dostawcą brykietu są Niemcy, którzy produkują go już od ponad 100 lat. Ten rodzaj węgla opałowego przeznaczony jest do pieców, kuchni węglowych, nowoczesnych kominków, a nawet do pieców centralnego ogrzewania. Posiada bardzo niską zawartość siarki i popiołu, a równocześnie wyróżnia go wysoka jakość. Spala się w 100% (nie ma niedopałków), charakteryzuje się małą emisją dymu.

Każdy z powyżej wymienionych rodzajów węgla opałowego wyróżnia się innymi właściwościami. Przed wyborem konkretnego typu węgla warto więc zastanowić się nad tym, czego od niego oczekujemy i oprzeć jego zakup na własnych możliwościach i preferencjach.

śr. ocena 5 / głosów 4