Najczęściej stosowane rodzaje węgla opałowego
Wysoka sprawność pieca węglowego jest w dużej mierze uzależniona od rodzaju oraz jakości węgla opałowego. Latem ceny opału są niższe, dlatego warto zrobić sobie porządne zapasy. A jest w czym wybierać. Koks, kostka, orzech, ekogroszek, a może miał? Z naszego artykułu dowiecie się, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje węgla opałowego. Zapraszamy do lektury.
Koks, kostka czy orzech?
Węgiel – materiał opałowy, który jest tradycyjny, skuteczny, atrakcyjny cenowo i dostępny praktycznie na terenie całego kraju. Warto jednak pamiętać, że wysoka sprawność spalania wiąże się z wysoką jakością węgla. Przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje węgla opałowego. Dzięki przemysłowemu wygrzewaniu węgla kamiennego powstaje koks, charakteryzujący się wysoką kalorycznością (28 MJ/kg), wydajnością, długim czasem spalania oraz brakiem w składzie siarki i gazów. W ostatnich latach koks stracił na popularności, do czego przyczyniła się jego wysoka cena sprzedaży. Spada ona jednak sukcesywnie w dół, ale odbudowywanie rynku zbytu na koks następuje w Polsce bardzo wolno. Podobną, wysoką kaloryczność (27-29 MJ/kg) posiada kostka, będąca rodzajem węgla kamiennego. Oprócz tego jest bardzo wydajna i można ją stosować w różnego rodzaju piecach, które przystosowane są do spalania tego typu węgla. Innym rodzajem węgla kamiennego jest orzech, który cechuje się kalorycznością w granicach 25-26 MJ/kg. Należy do węgli grubych, a ze względu na mniejszą objętość spala się szybciej niż kostka, ale za to długim i jasnym płomieniem.
Ekogroszek i miał węglowy
Dzięki swoim zaletom dużą popularnością cieszy się ekogroszek, który znajduje się w ofercie m.in. Składu Opału Ekogroszek. Jest to rodzaj węgla kamiennego, cechujący się niewielką wielkością ziaren (5-25 mm) i niską zawartością siarki (0-1%) oraz popiołu (0-10%). Ponadto jest to opał wydajny (kaloryczność na poziomie 25 MJ/kg), tani, łatwy w użyciu, ekologiczny, a także bezpieczny dla kotłów (również z automatycznym podajnikiem), które dzięki stosowaniu ekogroszku zwiększają swoją żywotność. Najmniejszą kaloryczność (20-23 MJ/kg) posiada miał węglowy. Nadaje się on jednak do zastosowania w przemyśle – w Polsce jest niewiele pieców do spalania tego rodzaju węgla opałowego w domu. Mimo że jest on atrakcyjny cenowo, jego wadą jest trudność w otrzymaniu wysokokalorycznego, czystego miału.
O czym należy pamiętać przed zakupem węgla opałowego?
Podczas wyboru odpowiedniego węgla opałowego, należy zwrócić uwagę na jego:
typ (do ogrzania budynku mieszkalnego potrzebny jest węgiel w przedziale 31-33),
klasę (im wyższa, tym więcej ciepła można uzyskać),
sortyment (określa wielkość ziaren).
gatunek (wiąże się z wysoką klasą i ziarnem).
Należy także pamiętać o przeznaczeniu kupowanego węgla opałowego, ponieważ nieprawidłowości w tym aspekcie mogą przełożyć się na mniejszą sprawność grzewczą, a nawet uszkodzenie kotła.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana