Artykuł sponsorowany

Najczęściej stosowane rodzaje węgla opałowego

Najczęściej stosowane rodzaje węgla opałowego

Wysoka sprawność pieca węglowego jest w dużej mierze uzależniona od rodzaju oraz jakości węgla opałowego. Latem ceny opału są niższe, dlatego warto zrobić sobie porządne zapasy. A jest w czym wybierać. Koks, kostka, orzech, ekogroszek, a może miał? Z naszego artykułu dowiecie się, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje węgla opałowego. Zapraszamy do lektury.

Koks, kostka czy orzech?

Węgiel – materiał opałowy, który jest tradycyjny, skuteczny, atrakcyjny cenowo i dostępny praktycznie na terenie całego kraju. Warto jednak pamiętać, że wysoka sprawność spalania wiąże się z wysoką jakością węgla. Przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje węgla opałowego. Dzięki przemysłowemu wygrzewaniu węgla kamiennego powstaje koks, charakteryzujący się wysoką kalorycznością (28 MJ/kg), wydajnością, długim czasem spalania oraz brakiem w składzie siarki i gazów. W ostatnich latach koks stracił na popularności, do czego przyczyniła się jego wysoka cena sprzedaży. Spada ona jednak sukcesywnie w dół, ale odbudowywanie rynku zbytu na koks następuje w Polsce bardzo wolno. Podobną, wysoką kaloryczność (27-29 MJ/kg) posiada kostka, będąca rodzajem węgla kamiennego. Oprócz tego jest bardzo wydajna i można ją stosować w różnego rodzaju piecach, które przystosowane są do spalania tego typu węgla. Innym rodzajem węgla kamiennego jest orzech, który cechuje się kalorycznością w granicach 25-26 MJ/kg. Należy do węgli grubych, a ze względu na mniejszą objętość spala się szybciej niż kostka, ale za to długim i jasnym płomieniem.

Ekogroszek i miał węglowy

Dzięki swoim zaletom dużą popularnością cieszy się ekogroszek, który znajduje się w ofercie m.in. Składu Opału Ekogroszek. Jest to rodzaj węgla kamiennego, cechujący się niewielką wielkością ziaren (5-25 mm) i niską zawartością siarki (0-1%) oraz popiołu (0-10%). Ponadto jest to opał wydajny (kaloryczność na poziomie 25 MJ/kg), tani, łatwy w użyciu, ekologiczny, a także bezpieczny dla kotłów (również z automatycznym podajnikiem), które dzięki stosowaniu ekogroszku zwiększają swoją żywotność. Najmniejszą kaloryczność (20-23 MJ/kg) posiada miał węglowy. Nadaje się on jednak do zastosowania w przemyśle – w Polsce jest niewiele pieców do spalania tego rodzaju węgla opałowego w domu. Mimo że jest on atrakcyjny cenowo, jego wadą jest trudność w otrzymaniu wysokokalorycznego, czystego miału.

O czym należy pamiętać przed zakupem węgla opałowego?

Podczas wyboru odpowiedniego węgla opałowego, należy zwrócić uwagę na jego:

  • typ (do ogrzania budynku mieszkalnego potrzebny jest węgiel w przedziale 31-33),

  • klasę (im wyższa, tym więcej ciepła można uzyskać),

  • sortyment (określa wielkość ziaren).

  • gatunek (wiąże się z wysoką klasą i ziarnem).

Należy także pamiętać o przeznaczeniu kupowanego węgla opałowego, ponieważ nieprawidłowości w tym aspekcie mogą przełożyć się na mniejszą sprawność grzewczą, a nawet uszkodzenie kotła.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.