Artykuł sponsorowany

Miód drahimski. Co warto o nim wiedzieć?

Miód drahimski. Co warto o nim wiedzieć?

Większość z nas uwielbia miody pod każdą postacią. Po miód chętnie sięgamy, aby posłodzić herbatę, wypieki, czy jemy go ze świeżym pieczywem, jako deser do kawy. Oprócz tego, że miód jest pyszny w smaku, ma też wiele zdrowotnych właściwości, o których nie należy zapominać. Na szczególną uwagę zasługują miody drahimskie. Dlaczego są wyjątkowe i co warto o nich wiedzieć?

Miody drahimskie mają wyjątkowe pochodzenie i są produktem regionalnym. Miód drahimski wywodzi się z powiatu drawskiego oraz szczecineckiego. Warto też wiedzieć, że 1 czerwca 2006 roku miody te zostały wpisane na polską listę produktów tradycyjnych.

Jak mówią producenci miodu z pasieki Fujarskich: "Miód drahimski posiada niezwykłe właściwości, które zawdzięcza tradycyjnym metodom wytwarzania.

Odmiany miodu drahimskiego

Miód drahimski występuje w kilku odmianach, a każda z nich wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami. Odmiany miodów, jakie znajdziemy to: 

  • miód wielokwiatowy,
  • miód rzepakowy,
  • miód lipowy,
  • miód gryczany, 
  • miód wrzosowy. 

Miód wielokwiatowy posiada dość intensywny zapach wosku oraz różnorodne zabarwienie. Wszystko zależy od roślin, z jakich pszczoły zbierały nektar. Mimo wszystko miód wielokwiatowy jest słodki i posiada łagodny smak. Z kolei miód rzepakowy jest niemalże bezbarwny lub lekko słomkowy. Po skrystalizowaniu jego barwa staje się biała lub kremowa. Jeśli chodzi o smak, to miód drahimski rzepakowy jest bardzo łagodny. Natomiast najpopularniejszy miód lipowy posiada barwę jasno-bursztynową, która po skrystalizowaniu nieco jaśnieje. Smak miodu lipowego jest dość wyrazisty i ostry. Dodatkowo w smaku wyczuwalna jest nuta ziołowa oraz lekkiej goryczki. Najbardziej intensywnym z miodów drahimskich jest miód gryczany. Charakteryzuje się bardzo ciemną i intensywną barwą, która po skrystalizowaniu przyjmuje niejednolitą, a nawet gruboziarnistą konsystencję. Jeśli chodzi o smak- jest on dość ostry i piekący, a zarazem słodki, z kolei w zapachu wyczuwalne są nuty kwiatów gryki. Ostatni z miodów, czyli miód wrzosowy charakteryzuje się ciemnobursztynową barwą, która po krystalizacji przechodzi w ciemnobrązowy kolor. Jego konsystencja jest galaretowata, przypominająca żel. Zapach i smak jest bardzo ostry i wyrazisty. 

Co jeszcze wyróżnia miód drahimski?

Miód drahimski pochodzi z terenów praktycznie niezanieczyszczonych, ponieważ rośliny, z których pszczoły zbierają pyłek, znajdują się między innymi na terenie Drawskiego Parku Krajobrazowego. Co więcej, kolejne etapy produkcji miodu również muszą się odbywać w ściśle określonym obszarze, dotyczy to nawet pakowania miodu. 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.