Miód

Miód drahimski. Co warto o nim wiedzieć?

Większość z nas uwielbia miody pod każdą postacią. Po miód chętnie sięgamy, aby posłodzić herbatę, wypieki, czy jemy go ze świeżym pieczywem, jako deser do kawy. Oprócz tego, że miód jest pyszny w smaku, ma też wiele zdrowotnych właściwości, o których nie należy zapominać. Na szczególną uwagę zasługują miody drahimskie. Dlaczego są wyjątkowe i co warto o nich wiedzieć?

Miody drahimskie mają wyjątkowe pochodzenie i są produktem regionalnym. Miód drahimski wywodzi się z powiatu drawskiego oraz szczecineckiego. Warto też wiedzieć, że 1 czerwca 2006 roku miody te zostały wpisane na polską listę produktów tradycyjnych.

Jak mówią producenci miodu z pasieki Fujarskich: “Miód drahimski posiada niezwykłe właściwości, które zawdzięcza tradycyjnym metodom wytwarzania.” 

Odmiany miodu drahimskiego

Miód drahimski występuje w kilku odmianach, a każda z nich wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami. Odmiany miodów, jakie znajdziemy to: 

  • miód wielokwiatowy,
  • miód rzepakowy,
  • miód lipowy,
  • miód gryczany, 
  • miód wrzosowy. 

Miód wielokwiatowy posiada dość intensywny zapach wosku oraz różnorodne zabarwienie. Wszystko zależy od roślin, z jakich pszczoły zbierały nektar. Mimo wszystko miód wielokwiatowy jest słodki i posiada łagodny smak. Z kolei miód rzepakowy jest niemalże bezbarwny lub lekko słomkowy. Po skrystalizowaniu jego barwa staje się biała lub kremowa. Jeśli chodzi o smak, to miód drahimski rzepakowy jest bardzo łagodny. Natomiast najpopularniejszy miód lipowy posiada barwę jasno-bursztynową, która po skrystalizowaniu nieco jaśnieje. Smak miodu lipowego jest dość wyrazisty i ostry. Dodatkowo w smaku wyczuwalna jest nuta ziołowa oraz lekkiej goryczki. Najbardziej intensywnym z miodów drahimskich jest miód gryczany. Charakteryzuje się bardzo ciemną i intensywną barwą, która po skrystalizowaniu przyjmuje niejednolitą, a nawet gruboziarnistą konsystencję. Jeśli chodzi o smak- jest on dość ostry i piekący, a zarazem słodki, z kolei w zapachu wyczuwalne są nuty kwiatów gryki. Ostatni z miodów, czyli miód wrzosowy charakteryzuje się ciemnobursztynową barwą, która po krystalizacji przechodzi w ciemnobrązowy kolor. Jego konsystencja jest galaretowata, przypominająca żel. Zapach i smak jest bardzo ostry i wyrazisty. 

Co jeszcze wyróżnia miód drahimski?

Miód drahimski pochodzi z terenów praktycznie niezanieczyszczonych, ponieważ rośliny, z których pszczoły zbierają pyłek, znajdują się między innymi na terenie Drawskiego Parku Krajobrazowego. Co więcej, kolejne etapy produkcji miodu również muszą się odbywać w ściśle określonym obszarze, dotyczy to nawet pakowania miodu. 

śr. ocena 5 / głosów 1