Jak magazynować żywność? Podstawowe zasady

Magazynowanie żywności odgrywa istotną rolę w zakresie zdrowia, higieny i bezpieczeństwa spożycia. Określenie jasnych zasad przechowywania pokarmów zapobiega ich psuciu i przeterminowaniu, co przekłada się na oszczędność ekonomiczną przy zakupie artykułów spożywczych.

Przechowując artykuły żywnościowe powinniśmy wziąć pod uwagę kilka podstawowych kryteriów – miejsce przechowywania, dobór temperatury oraz ograniczenia czasowe, w jakich jedzenie nadaje się do spożycia.

Terminy ważności

Termin przydatności to ważna wytyczna, umieszczana na etykietach produktów spożywczych. O przestrzeganie terminów powinniśmy dbać zwłaszcza w przypadku żywności szybko tracącej ważność. Należą do niej m.in. pieczywo, wędliny i wyroby garmażeryjne. Przeterminowanie produktu możemy też wywnioskować po jego ogólnym wyglądzie i zapachu. Zasada ta dotyczy np. resztek obiadowych. Większości potraw nie można przetrzymywać w lodówce dłużej niż 3 dni. Dania zawierające świeże składniki (typu śmietana, ryba) powinny być spożyte najpóźniej dzień po ich przygotowaniu.

Warunki przechowywania

Świeże, surowe i gotowane produkty są najczęściej przechowywane w lodówce. Posiłek możemy też wstawiać do zamrażarki – zwłaszcza wtedy, gdy nie planujemy spożywać go w najbliższym czasie. Profesjonalne lokale gastronomiczne dysponują zamrażarkami szokowymi, w których przetrzymują pokarm do momentu podania go konsumentowi. Przywrócenia temperatury właściwej pokarmu dokonują błyskawicznie w specjalnych piecach regeneracyjnych. W warunkach domowych pomocna okaże się mikrofala bądź piekarnik.

Temperatura i czas przechowywania

Ustawienie temperatury i czasu przechowywania pełni kluczową rolę w zachowaniu walorów jakościowych pokarmów. Każdy typ żywności wymaga specjalnego traktowania. Inaczej przetrzymuje się mięso, ryby, nabiał, a jeszcze inaczej produkty zbożowe, owoce i warzywa. Zaawansowane urządzenia dla gastronomii posiadają szereg parametrów, dostosowanych do przetrzymywania poszczególnych produktów. Z przykładami takich urządzeń możemy zapoznać się na stronie firmy Fagor Industrial. Zwykły ,,Kowalski” musi natomiast polegać na ogólnych wytycznych i tabelach z warunkami składowania. Tylko uważne przestrzeganie zasad magazynowania uchroni nas przed zepsuciem pokarmów i pozwoli cieszyć się nimi dłużej, niż moglibyśmy się tego spodziewać.

śr. ocena 5 / głosów 4