Lampy bakteriobójcze – stosowanie promieniowania ultrafioletowego UVC do sterylizacji w przemyśle mięsnym i spożywczym.
Świeża żywność, w szczególności mięso, ryby czy nabiał, jest podatna na zepsucie. Te grupy pokarmów stanowią doskonałe pożywienie dla nas, ale też zapewniają idealne warunki do rozwoju bakterii i grzybów, które powodują psucie się żywności. Aby temu zapobiec, przemysł mięsny i spożywczy stosuje promieniowanie ultrafioletowe do sterylizacji swoich surowców i wyrobów. Na czym to polega?
Właściwości promieniowania UVC
Do sterylizacji żywności wykorzystuje się promieniowanie ultrafioletowe typu C (UVC). Co to jest i jak działa? O przybliżenie tematu poprosiliśmy Aleksandra Warwockiego - właściciela sklepu internetowego Aqua-Light:P romieniowanie w zakresie krótszych fal UV z maksimum fali o długości 254nm (UV-C) rozkłada łańcuchy DNA dzięki czemu „zabija” zarodniki mikroorganizmów i nie dopuszcza do ich rozmnażania. Jednocześnie nie wpływa na proces starzenia się żywności. Promienniki UVC posiadają właściwości bakteriobójcze, a ponadto nie przepuszczają fali o długości 185nm powodującej powstawanie ozonu. Takie promieniowanie to s kuteczne i ekologiczne odka ż anie bez ś rodków chemicznych. Niszczy wszelkie mikroorganizmy, a więc nadaje się do "zabijania" bakterii. wirusów, drożdży czy pleśni, co szczególnie przydatne jest w przemyśle spożywczym, przetwórczym i mięsnym. Należy jednak pamiętać, że niewłaściwe obchodzenie się z lampami emitującymi promieniowanie UVC jest niebezpieczne dla ludzi i zwierząt, dlatego zalecana jest szczególna ostrożność. Niemniej, właściwe postępowanie z lampami UVC pozwala dokładnie wysterylizować wodę albo powietrze, a stosując odpowiednie urządzenia można również za ich pomocą dezynfekować np. powierzchnię na taśmach transportujących żywność. Korzystają więc z tego zarówno podmioty działające w branży spożywczej, gdzie higiena jest najwyższą koniecznością, ale też właściciele akwariów i basenów.Ogromną zaletą lamp UVC, oprócz niesamowitej skuteczności w neutralizowaniu drobnoustrojów, jest to, że promieniowanie to nie oddziałuje w żaden sposób na elementy nieożywione. Nie zmienia właściwości filtrowanej z udziałem lampy wody, nie uszkadza maszyn i instalacji. Bakterie, glony i grzyby nie są w stanie nabyć odporności na działanie promieniowania, co sprawia, że ta metoda będzie skuteczna przez cały czas. To duża przewaga nad sterylizacją chemiczną.
Promieniowanie ultrafioletowe typu C w sterylizacji żywności
Powyższe zalety sprawiły, że lampy sterylizujące UVC zaczęto stosować tam, gdzie sterylna czystość i wolność od drobnoustrojów są niezmiernie ważne – w produkcji żywności. Wypuszczenie na rynek partii mięsa z bakteriami mogłoby się skończyć katastrofą zarówno dla konsumentów, jak i producentów oraz dystrybutorów. Zastosowanie promieniowania UV typu C w sterylizacji żywności pozwala zachować idealną czystość surowców, produktów, opakowań, procesów i atmosfery w zakładach produkcyjnych, co oznacza najwyższe bezpieczeństwo oferowanej żywności. UVC wpływa nie tylko na bakterie, grzyby i glony, ale też na wyjątkowo oporne w zwalczaniu wirusy. Przy użyciu lamp emitujących to promieniowanie oczyszcza się powietrze i wodę, więc nie ma obaw o to, że szkodliwe mikroorganizmy przenikną z powrotem do żywności z otoczenia. Jednocześnie odpowiednio stosowane lampy w żaden sposób nie naruszają wyrobów. Nie zmieniają się ich zapach, smak, odczyn ani struktura. Tak wysterylizowane mięso i inne wyroby można jeść bez obaw!Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana