Artykuł sponsorowany

Lampy bakteriobójcze – stosowanie promieniowania ultrafioletowego UVC do sterylizacji w przemyśle mięsnym i spożywczym.

Lampy bakteriobójcze – stosowanie promieniowania ultrafioletowego UVC do sterylizacji w przemyśle mięsnym i spożywczym.

Świeża żywność, w szczególności mięso, ryby czy nabiał, jest podatna na zepsucie. Te grupy pokarmów stanowią doskonałe pożywienie dla nas, ale też zapewniają idealne warunki do rozwoju bakterii i grzybów, które powodują psucie się żywności. Aby temu zapobiec, przemysł mięsny i spożywczy stosuje promieniowanie ultrafioletowe do sterylizacji swoich surowców i wyrobów. Na czym to polega?

Właściwości promieniowania UVC

Do sterylizacji żywności wykorzystuje się promieniowanie ultrafioletowe typu C (UVC). Co to jest i jak działa? O przybliżenie tematu poprosiliśmy Aleksandra Warwockiego - właściciela sklepu internetowego Aqua-Light:
P romieniowanie w zakresie krótszych fal UV z maksimum fali o długości 254nm (UV-C) rozkłada łańcuchy DNA dzięki czemu „zabija” zarodniki mikroorganizmów i nie dopuszcza do ich rozmnażania. Jednocześnie nie wpływa na proces starzenia się żywności. Promienniki UVC posiadają właściwości bakteriobójcze, a ponadto nie przepuszczają fali o długości 185nm powodującej powstawanie ozonu. Takie promieniowanie to s kuteczne i ekologiczne odka ż anie bez ś rodków chemicznych. Niszczy wszelkie mikroorganizmy, a więc nadaje się do "zabijania" bakterii.  wirusów, drożdży czy pleśni, co szczególnie przydatne jest w przemyśle spożywczym, przetwórczym i mięsnym. Należy jednak pamiętać, że niewłaściwe obchodzenie się z lampami emitującymi promieniowanie UVC jest niebezpieczne dla ludzi i zwierząt, dlatego zalecana jest szczególna ostrożność. Niemniej, właściwe postępowanie z lampami UVC pozwala dokładnie wysterylizować wodę albo powietrze, a stosując odpowiednie urządzenia można również za ich pomocą dezynfekować np. powierzchnię na taśmach transportujących żywność. Korzystają więc z tego zarówno podmioty działające w branży spożywczej, gdzie higiena jest najwyższą koniecznością, ale też właściciele akwariów i basenów.
Ogromną zaletą lamp UVC, oprócz niesamowitej skuteczności w neutralizowaniu drobnoustrojów, jest to, że promieniowanie to nie oddziałuje w żaden sposób na elementy nieożywione. Nie zmienia właściwości filtrowanej z udziałem lampy wody, nie uszkadza maszyn i instalacji. Bakterie, glony i grzyby nie są w stanie nabyć odporności na działanie promieniowania, co sprawia, że ta metoda będzie skuteczna przez cały czas. To duża przewaga nad sterylizacją chemiczną.

Promieniowanie ultrafioletowe typu C w sterylizacji żywności

Powyższe zalety sprawiły, że lampy sterylizujące UVC zaczęto stosować tam, gdzie sterylna czystość i wolność od drobnoustrojów są niezmiernie ważne – w produkcji żywności. Wypuszczenie na rynek partii mięsa z bakteriami mogłoby się skończyć katastrofą zarówno dla konsumentów, jak i producentów oraz dystrybutorów. Zastosowanie promieniowania UV typu C w sterylizacji żywności pozwala zachować idealną czystość surowców, produktów, opakowań, procesów i atmosfery w zakładach produkcyjnych, co oznacza najwyższe bezpieczeństwo oferowanej żywności. UVC wpływa nie tylko na bakterie, grzyby i glony, ale też na wyjątkowo oporne w zwalczaniu wirusy. Przy użyciu lamp emitujących to promieniowanie oczyszcza się powietrze i wodę, więc nie ma obaw o to, że szkodliwe mikroorganizmy przenikną z powrotem do żywności z otoczenia. Jednocześnie odpowiednio stosowane lampy w żaden sposób nie naruszają wyrobów. Nie zmieniają się ich zapach, smak, odczyn ani struktura. Tak wysterylizowane mięso i inne wyroby można jeść bez obaw!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.