Artykuł sponsorowany

Kryteria wyboru oleju spożywczego

Kryteria wyboru oleju spożywczego

Tłuszcze są powszechnie demonizowane jako główni sprawcy otyłości, chorób układu krążenia, miażdżycy… Niemniej w rozsądnych ilościach są one nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Chodzi tutaj przede wszystkim o nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Doskonałym źródłem tych związków są roślinne oleje spożywcze. Co brać pod uwagę przy ich wyborze?

Zastosowanie oleju

Polska kuchnia pełna jest potraw smażonych. Jednocześnie bardzo niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że większość olejów roślinnych, które lejemy na patelnię nie powinno być w ogóle stosowanych w wysokich temperaturach. Dlaczego? Ponieważ pod wpływem ciepła tłuszcz może rozpadać się na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol, które w dalszej kolejności przemieniają się w związki o działaniu rakotwórczym – na przykład aldehydy i ketony. Jeśli ponadto produkt, który smażymy zawiera wysoką zawartość białka, dochodzi w nim to wytworzenia akrylamidu, który również ma działania kancerogenne. Stąd należy bardzo dużą uwagę poświęcić temu, na czym smażymy. Najlepiej w tym celu nadają się oleje o wysokiej zawartości nasyconych lub jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. olej rzepakowy. Dodatkowo aby olej nadawał się do smażenia, powinien zostać poddany rafinacji i charakteryzować się wysoką temperaturą dymienia. Jeśli olej nie spełnia tych warunków, nie powinno używać się go do obróbki termicznej potraw.

Rafinacja

Wspomniany proces rafinacji budzi w dzisiejszych czasach sporo kontrowersji. Na czym on polega?

-  Rafinacja to proces oczyszczania oleju ze szkodliwych pierwiastków i związków chemicznych – mówi przedstawiciel rozlewni oleju jadalnego ErjoxSkłada się ona z kilku etapów, a po jej zakończeniu olej staje się klarowny, pozbawiony smaku i zapachu, a jego termin przydatności do spożycia zostaje znacznie wydłużony. Jednocześnie nie traci on swoich właściwości zdrowotnych.

Dlaczego rafinacja ma więc swoich przeciwników? Przede wszystkim chodzi o utratę właściwości smakowych oleju. Warto jednak mieć na uwadze, że roślinny, specyficzny posmak oleju nie zawsze jest czynnikiem pożądanym przy przygotowaniu potraw. Oleje nierafinowane nie nadają się do smażenia, mogą być jednak używane jako dressing do potraw.

Tłoczenie oleju

Proces pozyskiwania oleju z roślin nazywamy tłoczeniem – odbywa się ono w specjalnych prasach. Przy wyborze oleju powinniśmy sprawdzić, w jaki sposób olej był tłoczony. Najwyższej jakości oleje pochodzą z pierwszego tłoczenia na zimno. Prasy do takiej procedury nie generują temperatury wyższej niż 50 stopni C, co pozwala zachować większość zawartych w oleju cennych substancji odżywczych. Niestety, tłoczenie na zimno nie jest wydajne, dlatego też oleje produkowane w taki sposób należą do najdroższych na rynku.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.