Folia spożywcza

Jakie standardy musi spełniać folia spożywcza?

Folia to bez wątpienia jeden z najważniejszych obecnych na rynku materiałów pakowych. Powszechnie korzystają z niej różne gałęzie przemysłu, w tym również szeroko pojęta branża spożywcza. To właśnie w folię pakowane są wszelkiego rodzaju mięsa, warzywa i owoce, produkty zarówno świeże, jak i przetworzone. Dla bezpieczeństwa oraz komfortu konsumentów folia spożywcza powinna spełniać więc szereg wymogów.

Nietoksyczność

Folia spożywcza ma zazwyczaj bezpośredni kontakt z przechowywaną w niej żywnością. W wyniku tego kontaktu, a także czynników zewnętrznych takich jak podwyższona temperatura, może dochodzić do reakcji chemicznych i przenikania związków użytych w produkcji folii do zapakowanych w niej produktów spożywczych.

– Dlatego tak ważne jest, żeby folia nie zawierała substancji, które mogłyby mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie – mówi przedstawiciel firmy Kagenfol – Bardzo znanym przykładem takich substancji jest bisfenol A, znany również jako BPA – badania wykazały, że ekspozycja organizmu na ten związek może być przyczyną wielu schorzeń, na przykład nowotworów. Stąd też w produkcji folii polietylenowej do kontaktu z żywnością  nie jest on stosowany.

Przed zakupieniem folii należy zapoznać się z jej składem i oznaczeniami.

Szczelność

Folia spożywcza ma dwa główne zadania – chronić zapakowane w nią produkty przed wpływem środowiska zewnętrznego, między innymi wilgoci i zanieczyszczeń, a jednocześnie zapobiegać sytuacjom, w których to zapakowana żywność (np. mięso) brudzi inne produkty. Dlatego folia musi być materiałem dostatecznie szczelnym, żeby nie dopuszczać do przenikania wilgoci z jednej jego strony na drugą. Jednocześnie od folii wymaga się, żeby była „oddychająca”, to znaczy by zapewniała prawidłową wymianę gazową między zapakowaną żywnością a otoczeniem. W ten sposób zapobiega się przedwczesnemu psuciu produktów oraz tzw. efektowi pocenia się żywności.

Trwałość i odporność

Żeby folia byłą skutecznym opakowaniem, musi zachować dużą elastyczność, a jednocześnie być bardzo trwała i odporna na różnego rodzaju czynniki zewnętrzne, takie jak wysokie i niskie temperatury. Bardzo często foli spożywczej używa się do pakowania produktów, które następnie są mrożone – niska temperatura nie powinna wpływać w żadnym stopniu na strukturę i właściwości (np. elastyczność) opakowania dlatego są dodawane specjalne dodatki do produkcji folii polietylenowej przeznaczonej do mrożenia. Folia spożywcza, której używamy na co dzień w naszych domach między innymi w celu przechowywania oraz transportu żywności również powinna charakteryzować się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, takie jak przebicie i rozerwanie.

śr. ocena 0 / głosów 0