Artykuł sponsorowany

Jak powstaje kawa w kapsułkach?

Jak powstaje kawa w kapsułkach?

Kawa w kapsułkach posiada wyjątkowy, nasycony smak, jest bardzo aromatyczna i świeża. Oprócz tego jest ona łatwa w przechowywaniu i bardzo funkcjonalna. Wszystko za sprawą szczelnego opakowania, które chroni zawartość przed dostępem do światła czy wilgocią. Jednak jej produkcja to długotrwały proces, który wymaga wielu specjalistycznych działań. Sprawdź w artykule, jak powstają kapsułki z kawą.

Obróbka i palenie kawy

Proces obróbki owoców kawowca oraz styl palenia ziaren wpływa na finalny smak napoju oraz jego jakość. Nawet ziarna identycznej odmiany, które pochodzą z tej samej plantacji mogą smakować zupełnie inaczej. Najbardziej znane są dwie metody obróbki owoców kawowca – na sucho i na mokro.

Pierwsza z nich polega na suszeniu zebranych owoców kawowca na słońcu przez kilka dni. Dzięki tej metodzie kawa nabiera charakterystycznego, lekko owocowego smaku. Taka kawa jest także słodsza od kaw obrabianych innymi metodami. 

Druga z nich polega na mechanicznym oddzieleniu miąższu w urządzeniu zwanym depulper. Następnie w procesie fermentacji usuwane są pozostałe resztki miąższu, a na końcu ma miejsce płukanie ziaren. Taka kawa będzie miała delikatniejszy smak, a jednocześnie nieco większą kwasowość.

Następnie ziarna poddawane są segregacji oraz pakowaniu. Kolejnym etapem jest oczywiście wypalanie kawy. Najbardziej popularne są trzy rodzaje palenia to palenie jasne, średnie oraz bardzo mocne. Szeroką ofertę palonych w różnym stopniu kaw oferuje, np. w Flint Espresso.

Jasno palone kawy posiadają dużą zawartość kofeiny oraz kwasowość. Mniej kwaśna jest na pewno kawa średnio palona. Posiada ona także mocniejszy smak kawy oraz lekkie nuty orzechowo-czekoladowe i goryczkowe. Kawy ciemno palone są typowe dla francuskich i włoskich palarni, mają dość gorzkawy, lekko czekoladowy smak.

Jak kawa trafia do kapsułek?

Kawa do kapsułek powinna być w odpowiedni sposób przygotowana. Przede wszystkim ważne jest, aby ziarna zostały odpowiednio zmielone. Grubo mielone ziarna będą odpowiednie do kaw dłużej parzonych, a drobno mielone ziarna są polecane, np. do espresso. Po zmieleniu kawa jest zamykana w kapsułce.

Kawa w kapsułce jest szczelnie zamknięta, bez dostępu do powietrza, co zapobiega wietrzeniu smaku i zapachu. Dzięki temu zatrzymuje swoje naturalne walory i aromaty. Proporcje kawy są dobrane tak, aby napój smakował jak najlepiej, dokładnie tak jak prosto z kawiarni.

Oczywiście ważne jest także odpowiednie przechowywanie. Choć dzięki swojej formie kapsułki chronią kawę przed dostępem do słońca, powietrza i wilgoci, to jednak nie powinny być przechowywane w bardzo nasłonecznionych, ciepłych miejscach.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.