Jak powstaje kawa w kapsułkach?
Kawa w kapsułkach posiada wyjątkowy, nasycony smak, jest bardzo aromatyczna i świeża. Oprócz tego jest ona łatwa w przechowywaniu i bardzo funkcjonalna. Wszystko za sprawą szczelnego opakowania, które chroni zawartość przed dostępem do światła czy wilgocią. Jednak jej produkcja to długotrwały proces, który wymaga wielu specjalistycznych działań. Sprawdź w artykule, jak powstają kapsułki z kawą.
Obróbka i palenie kawy
Proces obróbki owoców kawowca oraz styl palenia ziaren wpływa na finalny smak napoju oraz jego jakość. Nawet ziarna identycznej odmiany, które pochodzą z tej samej plantacji mogą smakować zupełnie inaczej. Najbardziej znane są dwie metody obróbki owoców kawowca – na sucho i na mokro.
Pierwsza z nich polega na suszeniu zebranych owoców kawowca na słońcu przez kilka dni. Dzięki tej metodzie kawa nabiera charakterystycznego, lekko owocowego smaku. Taka kawa jest także słodsza od kaw obrabianych innymi metodami.
Druga z nich polega na mechanicznym oddzieleniu miąższu w urządzeniu zwanym depulper. Następnie w procesie fermentacji usuwane są pozostałe resztki miąższu, a na końcu ma miejsce płukanie ziaren. Taka kawa będzie miała delikatniejszy smak, a jednocześnie nieco większą kwasowość.
Następnie ziarna poddawane są segregacji oraz pakowaniu. Kolejnym etapem jest oczywiście wypalanie kawy. Najbardziej popularne są trzy rodzaje palenia to palenie jasne, średnie oraz bardzo mocne. Szeroką ofertę palonych w różnym stopniu kaw oferuje, np. w Flint Espresso.
Jasno palone kawy posiadają dużą zawartość kofeiny oraz kwasowość. Mniej kwaśna jest na pewno kawa średnio palona. Posiada ona także mocniejszy smak kawy oraz lekkie nuty orzechowo-czekoladowe i goryczkowe. Kawy ciemno palone są typowe dla francuskich i włoskich palarni, mają dość gorzkawy, lekko czekoladowy smak.
Jak kawa trafia do kapsułek?
Kawa do kapsułek powinna być w odpowiedni sposób przygotowana. Przede wszystkim ważne jest, aby ziarna zostały odpowiednio zmielone. Grubo mielone ziarna będą odpowiednie do kaw dłużej parzonych, a drobno mielone ziarna są polecane, np. do espresso. Po zmieleniu kawa jest zamykana w kapsułce.
Kawa w kapsułce jest szczelnie zamknięta, bez dostępu do powietrza, co zapobiega wietrzeniu smaku i zapachu. Dzięki temu zatrzymuje swoje naturalne walory i aromaty. Proporcje kawy są dobrane tak, aby napój smakował jak najlepiej, dokładnie tak jak prosto z kawiarni.
Oczywiście ważne jest także odpowiednie przechowywanie. Choć dzięki swojej formie kapsułki chronią kawę przed dostępem do słońca, powietrza i wilgoci, to jednak nie powinny być przechowywane w bardzo nasłonecznionych, ciepłych miejscach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana