Jak powstaje ciasto pszczele?
Podkarmianie pszczół jest sposobem na zwiększenie liczebności roju i lepszy rozwój. Przed zimą dokarmianie jest niezbędne, by pszczoły przetrwały ten ciężki dla nich czas. Sposobów na karmienie pszczół jest kilka – jednym z nich jest podawanie owadom ciasta pszczelego. W łatwy sposób można wykonać je samemu, jednak jeśli nie chcemy tego robić, możemy skorzystać z gotowych rozwiązań.
Pszczoły karmią nas miodem, pyłkiem czy woskiem – jednak do produkcji tych zdrowych produktów same potrzebują wysokiej jakości pokarmu. Dokarmianie pszczół może być konieczne nawet latem, podczas susz czy intensywnych opadów, zmniejszających liczbę kwiatów, które stanowią główne źródło pożywienia tych owadów. W jaki sposób powstaje i z czego składa się ciasto pszczele, które można stosować jako pokarm dla pszczół?
Ciasto pszczele – co to takiego?
Ciasto pszczele jest wysokojakościowym pokarmem dla pszczół w formie stałego ciasta. Pod wpływem ciepła dłoni staje się elastyczne i może być formowane w dowolny kształt. Z tego względu można je podawać pszczołom w formie dużych bloków lub w razie potrzeb w mniejszych porcjach. Składa się zazwyczaj cukru lub miodu i z wody.
Każdy przepis na wykonanie ciasta pszczelego jest odmienny. Ciasto pszczele przygotowane samodzielnie każdorazowo też różni się od innych – w zależności od ilości dodanego cukru, wody i innych składników. Warto jednak pamiętać, aby składniki używane do produkcji ciasta pszczelego były jak najwyższej jakości – żaden pszczelarz nie chce przecież, aby złej jakości pokarm negatywnie wpłynął na osłabiony zimą rój.
Gotowe rozwiązania
Jeżeli nie jesteśmy pewni odpowiednich proporcji lub nie chcemy samodzielnie przygotowywać ciasta, na przykład ze względu na ilość, którą należałoby zrobić dla dużej pasieki, możemy skorzystać z gotowych rozwiązań. Gotowe ciasto pszczele oferuje na przykład firma Holger Food. Takie ciasto zawiera odpowiednią ilość składników odżywczych najwyższej jakości i jest produkowane pod Nadzorem Weterynaryjnym, dzięki czemu mamy pewność, że żadne drobnoustroje nie wpłyną negatywnie na rozwój roju. Firma posiada również certyfikat jakości FSSC 22000 dla produkcji wyrobów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Te same, wysokie standardy stosuje przy produkcji ciasta dla pszczół. Każde ciasto jest przygotowane w ten sam sposób i z tych samych, wysokiej jakości składników: cukru, syropu glukozowego oraz fruktozy.
Daje to również możliwość zamówienia odpowiedniej ilości, co sprawdzi się zwłaszcza w przypadku dużych pasiek. Każda porcja ciasta gwarantuje zawsze taką samą jakość, a stale utrzymywany stan magazynowy pozwala na szybki zakup pod konkretne potrzeby o każdej porze roku.
Ciasto pszczele – o czym warto pamiętać
Niezależnie od tego, czy przygotujemy ciasto pszczele samodzielnie czy kupimy gotowy produkt – należy przygotowywać je oraz przechowywać w odpowiednich warunkach. Wszelkie drobnoustroje pojawiające się w cieście mogą negatywnie wpłynąć na osłabiony zimą rój. W przypadku wyboru gotowego produktu, mamy pewność, że ciasto powstało w sterylnych warunkach, dlatego wybierzmy sprawdzonego producenta pokarmów pszczelich.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana