Jak podawać młóto browarniane?
Młóto browarniane to produkt powstający przy produkcji piw, który nie jest jednak odpadem bez zastosowania – młóto browarniane może być wykorzystywane jako materiał paszowy dla trzody chlewnej i bydła. Czym dokładnie jest młóto browarniane i w jaki sposób należy je podawać zwierzętom? W jaki sposób młóto browarniane powinno być przygotowywane i dawkowane przy skarmianiu?
Charakterystyka młóta browarnianego
Młóto browarniane, które inaczej nazywamy wysłodzinami, to nierozpuszczalna część słodu, która oddziela się od brzeczki przy filtracji zacieru w kadzi filtracyjnej. To świetna, treściwa pasza dla zwierząt hodowlanych pod warunkiem, że jest odpowiednio przygotowywana i dawkowana. Nierozpuszczalne składniki zacieru po opadnięciu na dna tworzą naturalną warstwę filtracyjną. Płyn z zacieru spływa z chmielem do kotła warzelniczego, a młóto jest przepłukiwane ciepłą wodą. By młóto browarniane mogło się nadawać do podania zwierzętom dłużej niż kilka dni, dystrybutorzy wysłodzin przygotowują je do sprzedaży przez kiszenie lub suszenie.
Odpowiednie porcjowanie młóta browarnianego
Jak mówią nam przedstawiciele dystrybutora młóta browarnianego DOMINO z Żywca, odpowiednio przygotowane młóto browarniane powinno być odpowiednio porcjowane, by nie odbiło się negatywnie na zdrowiu zwierząt, bo nawet z najlepszym produktem spożywczym można przesadzić i nie dotyczy to tylko diety człowieka. Zalecane podawanie młóta browarnianego to następujące porcje:
- dla krów dojnych 6-8 kg młóta świeżego lub zakiszonego, 4,2-5,6 kg młóta podsuszonego,
- dla cieląt 2-5 kg młóta świeżego lub zakiszonego, 1,4-3,5 młóta podsuszonego,
- dla opasów 2-3 kg młóta świeżego lub zakiszonego na każde 100 kg masy ciała, 1,4-2,1 kg.
Wychodzi na to, że w przypadku młóta podsuszonego porcje jak dla młóta świeżego lub zakiszonego zmniejszamy o około 30%. Wynika to z faktu, że młóto suche zawiera znacznie więcej białka, błonnika, tłuszczu i składników mineralnych. Trzeba przy tym dodać, że wysłodzin browarnianych nie należy podawać w ogóle krowom zasuszonym – krowy zasuszone muszą znajdować się pod szczególnym nadzorem, by zregenerować gruczoł mlekowy i dostarczać jak najzdrowszych składników pokarmowych na rozwijający się w czasie zasuszenia płód. Młóto browarniane traktujemy jako dodatek paszowy, dlatego musi być ono podawane razem z kukurydzą, kiszonką z traw lub z roślinami motylkowymi, których w diecie zwierząt nie powinno zabraknąć. Na koniec warto wspomnieć, że odpowiednio zakompostowane młóto browarniane może stanowić nawóz, którym zakwaszamy glebę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana