Artykuł sponsorowany

Jak działają przetwórnie pieczarek?

Jak działają przetwórnie pieczarek?

Jedni ją kochają i uważają za największy przysmak, inni nienawidzą i wykluczają z grona grzybów. Pieczarka – bo o niej mowa – stanowi swego rodzaju namiastkę tego, co daje bogactwo lasu z małą różnicą, że człowiek może wyhodować ją samodzielnie. Wśród największych zalet tego grzyba można wymienić między innymi tę, że można cieszyć się jej smakiem nawet zimą, kiedy już dawno minął sezon grzybowy. To zasługa przetwórni pieczarek. Sprawdź, jak funkcjonują.

Podstawa działalności przetwórni pieczarek

Jak wskazuje sama nazwa, przetwórnia zajmuje się obróbką pieczarek. Sprawa jest jednak zdecydowanie bardziej skomplikowana. Tylko niewielka część przedsiębiorstw decyduje się na hodowanie własnych grzybów.

Jak zauważa specjalista z firmy Lomania Polsko-Francuska Spółka z o.o.: W większości przypadków konieczny jest ich wcześniejszy skup. Następnie pieczarki są segregowane według ich dalszego przeznaczenia, które uzależnione jest od indywidualnej oferty placówki. Część przetwórni oferuje swoim klientom półprodukty, inne z kolei gotowe produkty spożywcze, których można od razu używać w kuchni. Współcześnie coraz większa liczba firm decyduje się na wprowadzenie szerokiej oferty, gdzie proponowana jest zarówno jedna, jak i druga kategoria.

Rozmiar pieczarek ma znaczenie

Wielkość pieczarek to jedna z podstawowych kwestii uwzględnianych w przetwórniach pieczarek. Jest to kluczowy aspekt podczas ich segregacji. Zwłaszcza w przypadku późniejszej sprzedaży grzybów w całości może przekładać się na ich cenę. Wbrew pozorom – im mniejsze pieczarki, tym bardziej poszukiwany przez klientów produkt i wyższa cena. Dlatego są one skupywane najchętniej. O jakich rozmiarach mowa, jeżeli chodzi o ten rodzaj grzyba? Wyróżnia się asortyment wielkości:

  • 16-20 mm,
  • 20-25 mm,
  • 25-30 mm,
  • 30-35 mm,
  • 35-45 mm.

Większe okazy traktowane są już jako osobna kategoria, chociaż tak naprawdę wybierane są najrzadziej, w związku z czym skupowane są one w najmniejszych ilościach.

W jaki sposób przetwarzane są pieczarki?

Oferowane przez przetwórnię produkty tak naprawdę są zależne od danej placówki. Najpopularniejszą formą przetwórstwa jest marynowanie pieczarek. Wówczas idealnie nadają się one na przekąskę, mogą być wykorzystane do sałatki, czy koreczków. Każdy zakład ma jednak pewne specjalności, które wyróżniają go na tle pozostałej konkurencji rynkowej. Mogą być to:

  • specjalne farsze pieczarkowe z dodatkowymi składnikami, np. cebulą
    i wyselekcjonowanymi ziołami,
  • pieczarki w sosach – np. po grecku.

Podstawą w każdej firmie tego typu jest nowoczesny sprzęt, który umożliwia między innymi bardzo szybkie krojenie poszczególnych składników i mieszanie ich ze sobą. Nie bez znaczenia są także maszyny pakujące gotowe produkty, które przeznaczone są do dystrybucji. Połączenie wszystkich tych elementów gwarantuje sukces każdej przetwórni pieczarek.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.