Jak działają przetwórnie pieczarek?
Jedni ją kochają i uważają za największy przysmak, inni nienawidzą i wykluczają z grona grzybów. Pieczarka – bo o niej mowa – stanowi swego rodzaju namiastkę tego, co daje bogactwo lasu z małą różnicą, że człowiek może wyhodować ją samodzielnie. Wśród największych zalet tego grzyba można wymienić między innymi tę, że można cieszyć się jej smakiem nawet zimą, kiedy już dawno minął sezon grzybowy. To zasługa przetwórni pieczarek. Sprawdź, jak funkcjonują.
Podstawa działalności przetwórni pieczarek
Jak wskazuje sama nazwa, przetwórnia zajmuje się obróbką pieczarek. Sprawa jest jednak zdecydowanie bardziej skomplikowana. Tylko niewielka część przedsiębiorstw decyduje się na hodowanie własnych grzybów.
Jak zauważa specjalista z firmy Lomania Polsko-Francuska Spółka z o.o.: W większości przypadków konieczny jest ich wcześniejszy skup. Następnie pieczarki są segregowane według ich dalszego przeznaczenia, które uzależnione jest od indywidualnej oferty placówki. Część przetwórni oferuje swoim klientom półprodukty, inne z kolei gotowe produkty spożywcze, których można od razu używać w kuchni. Współcześnie coraz większa liczba firm decyduje się na wprowadzenie szerokiej oferty, gdzie proponowana jest zarówno jedna, jak i druga kategoria.
Rozmiar pieczarek ma znaczenie
Wielkość pieczarek to jedna z podstawowych kwestii uwzględnianych w przetwórniach pieczarek. Jest to kluczowy aspekt podczas ich segregacji. Zwłaszcza w przypadku późniejszej sprzedaży grzybów w całości może przekładać się na ich cenę. Wbrew pozorom – im mniejsze pieczarki, tym bardziej poszukiwany przez klientów produkt i wyższa cena. Dlatego są one skupywane najchętniej. O jakich rozmiarach mowa, jeżeli chodzi o ten rodzaj grzyba? Wyróżnia się asortyment wielkości:
- 16-20 mm,
- 20-25 mm,
- 25-30 mm,
- 30-35 mm,
- 35-45 mm.
Większe okazy traktowane są już jako osobna kategoria, chociaż tak naprawdę wybierane są najrzadziej, w związku z czym skupowane są one w najmniejszych ilościach.
W jaki sposób przetwarzane są pieczarki?
Oferowane przez przetwórnię produkty tak naprawdę są zależne od danej placówki. Najpopularniejszą formą przetwórstwa jest marynowanie pieczarek. Wówczas idealnie nadają się one na przekąskę, mogą być wykorzystane do sałatki, czy koreczków. Każdy zakład ma jednak pewne specjalności, które wyróżniają go na tle pozostałej konkurencji rynkowej. Mogą być to:
- specjalne farsze pieczarkowe z dodatkowymi składnikami, np. cebulą
i wyselekcjonowanymi ziołami, - pieczarki w sosach – np. po grecku.
Podstawą w każdej firmie tego typu jest nowoczesny sprzęt, który umożliwia między innymi bardzo szybkie krojenie poszczególnych składników i mieszanie ich ze sobą. Nie bez znaczenia są także maszyny pakujące gotowe produkty, które przeznaczone są do dystrybucji. Połączenie wszystkich tych elementów gwarantuje sukces każdej przetwórni pieczarek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana