Jak działają dzbanki filtrujące?
Herbata z białawym osadem na powierzchni to nie żaden ekstrawagancki przysmak. W niektórych regionach kraju woda jest tak zakamieniona, że ich mieszkańcy przywykli już do napojów z ekstra dawką minerałów. Kamień w wodzie nie szkodzi, wbrew krążącym mitom nie przyczynia się do tworzenia bolesnych złogów w nerkach. Sprawia jednak, że woda m.in. źle smakuje. Jednym ze sposobów na twardą wodę są dzbanki filtrujące. Jak działają?
Ekspert z firmy Aquaphort Water Filters:
Jeśli czerpiemy wodę z własnego źródła, np. studni, stan wody nie będzie podlegał skrupulatnej kontroli. Warto wtedy zainwestować w jeden z systemów uzdatniających wodę lub zakupić dzbanek do zaawansowanej filtracji.
Co zawiera woda z kranu?
Jakość płynącej z naszych kranów wody jest codziennie sprawdzana przez wyznaczone do tego służby. Badają one zawartość metali tj. żelazo, mangan; metali ciężkich tj. kadmu, ołowiu, rtęci, miedzi czy chromu, a także określają stopień twardości wody, za który odpowiada stężenie węglanu magnezu. Wyniki podlegają obostrzeniom krajowych i unijnych przepisów.
Mimo pewności, że woda kranowa (o ile rzeczywiście pochodzi z ujęcia kontrolowanego, a nie własnej studni) jest bezpieczna, wiele osób wzdryga się przed jej piciem z powodu odrzucającego smaku i niekiedy koloru. Za smak i barwę wody odpowiada jej skład. W niektórych regionach kraju woda jest tak twarda, że nawet po przegotowaniu pływa w niej biały osad. Normy dopuszczają też bezpieczną obecność metali, a te nawet w niewielkiej ilości nie pozostają obojętne naszym kubkom smakowym.
Podstawowe dzbanki filtrujące wodę
Są sposoby na poprawę smaku wody. Jednym z nich – najbardziej dostępnym, a przez to powszechnym – jest filtracja w dzbanku. Mechanizm działania każdego dzbanka filtrującego jest taka sama. Do pojemnika wlewamy wodę, która następnie podlega oczyszczaniu.
Najbardziej podstawowe filtry węglowe oczyszczają wodę głównie z węglanu magnezu, odpowiedzialnego za osadzanie się kamienia w naczyniach. Działają one na prostej zasadzie. Woda sączy się przez filtr węglowy zamknięty w plastikowej obudowie, zostawiając minerały wewnątrz. Proste, prawda?
Dzbanki do zaawansowanej filtracji
Bardziej zaawansowane filtry dają efekt krystalicznie czystej wody. Jak działają dzbanki filtrujące tego rodzaju? Do omówienia posłużmy się tymi oferowanymi przez Aquaphort. Model J. Schmidt 500 wyposażony jest w automatycznie sterowaną mikropompę, dzięki czemu jest w stanie przefiltrować nawet 1l wody na minutę. Za wysoką jakość wody oczyszczoną z bakterii, metali ciężkich i kamienia odpowiada mikroflitracyjna membrana kapilarna. Filtracja na tym poziomie usuwa z wody nawet najdrobniejsze pyłki roślin, czyniąc wodę bezpieczną nawet dla alergików.
Zaawansowane dzbanki filtrujące są mobilne, możesz je zabrać ze sobą w podróż służbową, gdy nie wiesz, jaką wodę zastaniesz w danym mieście. Możesz swój zabierać w zagraniczne podróże lub używać w domu. Dodatkowym atutem jest brak konieczności częstego ładowania, wykorzystuj to w plenerze, pobierając wodę z niesprawdzonego źródła – studni czy płynącego obok obozu źródełka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana