Jak dobrać catering do upodobań dietetycznych gości?
Imprezy okolicznościowe odbywające się w domach coraz częściej obsługiwane są przez profesjonalne firmy cateringowe. Dla organizatorów danego wydarzenia jest to bardzo korzystne rozwiązanie. Za zrobienie zakupów, ustalenie menu i przygotowanie dań odpowiadają bowiem pracownicy takiej firmy. Przy opracowywaniu jadłospisu bierze się zwykle pod uwagę upodobania kulinarne zaproszonych gości. Sprawdź koniecznie, w jaki sposób można się do nich dopasować.
Dobra firma cateringowa – czym się odznacza?
Profesjonalne firmy cateringowe wyróżniają się określonymi cechami. Przede wszystkim są to podmioty oferujące klientom szeroki zakres usług związanych z szeroko przyjętym przygotowaniem zamówionych potraw oraz obsługą gości w trakcie przyjęcia. Lokale gastronomiczne, takie jak bistro Pieprz i Wanilia, mają do zaproponowania konsumentom różnorodne menu – od klasycznego schabowego i zupy jarzynowej po bardziej egzotyczne, wyszukane dania. Co więcej, podchodzą one elastycznie do potrzeb każdego klienta. Dopuszczają zatem możliwość wprowadzenia modyfikacji do zaproponowanego menu, gwarantują też gościom dostęp do posiłków wegetariańskich i wegańskich dla zainteresowanych osób. Dobre firmy cateringowe na ogół zatrudniają wyłącznie doświadczony personel. W praktyce zmniejsza to ryzyko wystąpienia jakichkolwiek pomyłek w zamówieniach czy też opóźnień w dostawach.
Dopasowanie potraw do gustów kulinarnych gości
Wybierając menu na przyjęcie okolicznościowe, większość ludzi kieruje się przede wszystkim upodobaniami kulinarnymi zaproszonych osób. Warto zatem poznać je jeszcze na etapie opracowywania jadłospisu. Trzeba przy tym zwrócić uwagę na szczególne wymagania gości, którzy na przykład mogą być na specjalnej diecie albo mieć alergię na określone składniki potraw. Zazwyczaj zaleca się organizatorom przyjęć, aby zapytali o tego typu kwestie biesiadników już w trakcie wręczania im zaproszenia na ślub, komunię czy chrzciny.
Firmy dostarczające catering na imprezy okolicznościowe, z reguły dbają nie tylko o wyśmienity smak i zapach przyrządzonych dań, ale także o ich właściwą prezencję. Wiele prawdy jest bowiem w powiedzeniu, że określone potrawy je się nie tylko ustami, ale także oczami. Estetycznie podane posiłki na ogół smakują znacznie lepiej nawet osobom, które nie przepadają za konkretnym daniem.
Oczywiście, w praktyce ne da się zaspokoić wszystkich gustów i upodobań kulinarnych gości. Warto jednak zaproponować im możliwość skosztowania różnych nowych potraw. Kto wie, może któraś z nich stanie się ich ulubionym daniem?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana