Jak dezynfekować linie produkcyjne bez zatrzymania produkcji?
Nowoczesne systemy do mycia i dezynfekcji linii produkcyjnych pozwalają na częściowe mycie poszczególnych sekcji linii produkcyjnych, podczas gdy pozostałe pracują. Myjące stacje Cleaning-In-Place, którym przyglądamy się bliżej, pozwalają na skrócenie lub całkowitą eliminację czasu przestoju produkcyjnego. Co więcej warto wiedzieć o systemach CIP?
Zastosowanie systemu Cleaning-In-Place
Postanowiliśmy się przyjrzeć bliżej systemom do mycia linii produkcyjnych Cleaning-In-Place, które ma w swojej ofercie firma Solmatic z Jaworzna. System pozwala oszczędzać nie tylko na skróceniu lub całkowitej eliminacji czasu przestoju produkcyjnego, ale także oszczędzać na wykorzystaniu tej samej wody, która może być wielokrotnie filtrowana. Cleaning-In-Place to system, który może być wykorzystywany w wielu branżach – w tym przy przetwórstwie żywności, produkcji napojów, wyrobów mlecznych, kosmetyków, czy farmaceutyków, a więc przy pracy z surowcami i produktami, których higiena jest niezwykle istotna. Proces mycia linii produkcyjnej może być sterowany ręcznie lub zdalnie poprzez system specjalnie zaprogramowany przez Solmatic. Mycie za pomocą stacji CIP to zazwyczaj kilka podobnych etapów: płukanie w celu usunięcia resztek, alkaliczne mycie w celu usunięcia tłuszczy i białek, płukanie wodą, mycie kwasem w celu usunięcia resztek mineralnych i neutralizacji, końcowe płukanie wodą. Oferta, której się przyglądamy, oferuje mobilne stacje CIP oraz rozbudowane stacje CIP dostosowanie do konkretnej branży.
Stacje myjące do taśmociągów spożywczych
By rozbudować wątek dezynfekowania linii produkcyjnych bez zatrzymania produkcji, przyglądamy się dokładniej stacji myjącej do taśmociągów spożywczych w technologii Cleaning-In-Place, która jest owocem prac realizowanych przy pomocy środków UE. Efektem realizowanego projektu jest automatyczne, bezinwazyjne mycie taśmociągów podczas procesu produkcji dzięki zastosowaniu opcji samooczyszczania. Dzięki zastosowaniu obiegu zamkniętego możliwe jest mycie w niskich temperaturach (co jest szczególnie istotne w branży spożywczej) z monitoringiem i nadzorem całego procesu. Możliwe jest monitorowanie i nadzorowanie ilości środków dezynfekujących, monitorowanie dat i programów mycia itp. Maszyna, której się przyglądamy, składa się z 4 modułów: zasilającego, myjącego, dozującego dezynfekujące substancje chemiczne, suszącego. Wykorzystanie takiego systemu pozwala na redukcję zużycia wody nawet o 50% oraz na redukcję wytwarzanych ścieków o 75%.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana