ESB (Extra Special Bitter) – charakterystyka typu piwa
Piwo wynaleziono jeszcze w czasach starożytnych. Przez długi czas było ono napojem powszechnie spożywanym i bezpieczniejszym od wody, która z uwagi na niemożność usunięcia z niej zanieczyszczeń często przyczyniała się do chorób. Obecnie mamy wiele typów piwa i wiele procesów jego warzenia. W tym tekście przyjrzymy się typowi ESB (Extra Special Bitter).
Aromat i smak ESB
Tradycyjnie ESB jest chmielone angielskimi odmianami chmielu, choć dopuszczalne są wszelkie inne. Aromat chmielu jest w tym typie piwa od umiarkowanie słabego do umiarkowanie intensywnego. Aromat słodowy natomiast jest od średniego do mocnego z nutą karmelową – lekką do umiarkowanie intensywnej. Estry owocowe są obecne, jednak w zakresie od średnio słabych do średnio intensywnych. Dopuszcza się niewielki poziom diacetylu. Jako tło mogą być obecne zapachy siarkowe lub alkoholowe. Przechodząc do smaku piwa ESB, trzeba stwierdzić, że jest on bardzo zrównoważony. Goryczka od średnio mocnej do średniej, wyraźne smaki słodowe. Karmelowo-słodowa słodkość od umiarkowanie lekkiej do mocnej. Smaki chmielowe są obecne od umiarkowanego do umiarkowanie intensywnego. Dodajmy do tego nuty drugoplanowe: orzechowe czy ciasteczkowe, a otrzymamy piwo o złożonym, idealnie skomponowanym smaku.ESB – przykłady
Jako przykład ESB można podać piwo Andy’s ESB Pilsweizer. Jest to piwo górnej fermentacji z trzech chmieli odmian angielskich: Admiral, East Kent Goldings, Fuggles oraz z trzech słodów: Pale Ale, Karmelowego i Melanoidynowego, a także drożdży typu Safale S-04. Piwo to fermentuje w otwartych kadziach i zgodnie z tradycją piwowarską chmielone jest na zimno. Smaki i aromaty są idealnie wyważone, podobnie jak kolor: bursztynowo-miedziany, głęboki o doskonałej klarowności z białoszarą pianą. Średnie nagazowanie i alkoholowo rozgrzewający charakter sprawiają, że piwo to idealnie nadaje się do codziennego spożywania, a jednocześnie stale można odkrywać w nim nowe nuty. Poznaj ten i inne typy piwa na www.pilsweizer.com.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana