Jadalne złoto

Elegancja na talerzu, czyli kilka słów o złocie jadalnym

Złoto kojarzy nam się z bogactwem i luksusem. Używane jest nie tylko przy produkcji deserów, ale również, jako prestiżowy dodatek do dań mięsnych, napojów czy drinków. Nic dziwnego, gdyż połyskliwe dania i napoje cieszą nie tylko podniebienie, ale także oko. Złoto jadalne jest bezpieczne dla zdrowia i dopuszczone do sprzedaży przez większość krajów, a dania z jego dodatkiem są idealne dla osób, które mają ochotę na odrobinę luksusu.

Złoto jadalne – charakterystyka

Złoto jadalne E 175 najczęściej kupuje się w książeczkach zawierających płatki o wymiarach 86 x 86 mm. Książeczka zawiera zwykle 5 lub 25 cienkich płatków, które wytwarzane są w procesie długotrwałego i wieloetapowego kucia. W końcowych etapach obróbki, złoto umieszczane jest pomiędzy warstwami papieru lub pergaminu. W przypadku kucia ręcznego płatki złota osiągają grubość 0,05 um, natomiast w przypadku kucia mechanicznego jest to 0,001 um.

Napoje, potrawy i desery z dodatkiem złota od wieków cieszą się dużą popularnością. Pierwsza wzmianka o gdańskim likierze z płatkami złota Goldwasserze pochodzi już z XVI wieku. Jak widzimy, złoto jadalne ma długą tradycję. Jego zaletą jest przede wszystkim niezwykły efekt optyczny. Przypisuje się mu również właściwości lecznicze i pozytywne oddziaływanie na organizm. Stosowane w medycynie już od wieków złoto jadalne pomagało, m.in. na reumatyzm, przemęczenia, miażdżycę, bóle mięśniowe, zaburzenia krążenia, czy choroby układu oddechowego.

Dzisiaj głównym powodem stosowania złota, jest dodanie prestiżu potrawie, deserowi, koktajlowi czy alkoholowi. Już sama możliwość spożycia 24-karatowego złota jest bardzo intrygująca dla wielu osób, mimo całkowicie neutralnego smaku i minimalnych wartości odżywczych. W dodatku jest ono tak cienkie, że praktycznie nie da się go wyczuć w trakcie spożywania.

Zastosowanie jadalnego złota w gastronomii

Jadalne złoto może stać się luksusowym dodatkiem do wszystkich dań. Dostępne jest nie tylko dla profesjonalistów w prestiżowych restauracjach, ale również dla każdego, kto chce zaskoczyć swoich gości pięknie przystrojonym daniem.

Złoto jadalne to ponadczasowa elegancja dla dań! Dzięki niemu możemy przyozdobić potrawy, desery i napoje w efektowny sposób. Jeżeli chcemy dodatkowo nadać im piękny aromat, warto zdecydować się na jeden z produktów z serii smakowej – zauważa nasz rozmówca reprezentujący firmę EDAN z Krakowa, specjalizującą się w sprzedaży materiałów pozłotniczych oraz konserwatorskich.

Jadalne złoto dostępne jest w formie cienkich płatków, pudru czy drobinek. Jest ono tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Dzięki niemu możemy stworzyć wykwintne kompozycje cukiernicze i kulinarne. Złoto jest idealne nie tylko do dekoracji tortów, ciast, babeczek, czekolad i deserów, można je z powodzeniem dodać do dań mięsnych, napój, drinków czy przyozdobić kieliszki z szampanem. Jeżeli do dekoracji dania używamy płatków złota, pamiętajmy, aby podnosić je i nakładać za pomocą pędzelka, co pozwoli uniknąć uszkodzeń czy zagięć płatków. Mimo że dania z dodatkiem złota jadalnego są zdecydowanie droższe od pozostałych, to warto je spróbować i poczuć odrobinę luksusu.

śr. ocena 0 / głosów 0