Jak działa i do czego służy kocioł warzelny?

Kocioł warzelny jest urządzeniem niezastąpionym i powszechnie wykorzystywanym w gastronomii. Korzystanie z kotłów warzelnych pozwala np. na przygotowanie i utrzymanie w cieple nawet kilkuset litrów zupy czy innych płynnych produktów spożywczych. Nic więc dziwnego, że urządzenia tego typu znajdziemy w każdej kuchni obsługującej dużej lokal gastronomiczny.

Komora warzelna kotła

Podgrzewanie jedzenia za pomocą kotła odbywa się w komorze warzelnej – wyjaśnia ekspert z firmy JUGEMA. Komora podgrzewana jest przez zamknięty w specjalnej przestrzeni między dwiema jej warstwami czynnik grzewczy. Czynnikiem grzewczym może być woda, para wodna lub olej i, w zależności od typu kotła, może być on nagrzewany na różne sposoby, np. za pomocą grzałek elektrycznych.

Przestrzeń grzejna komory

Uwzględnienie przestrzeni grzejnej w konstrukcji komory kotła warzelnego pozwala na równomierne rozłożenie ciepła na powierzchni komory. Dzięki temu cała zawartość kotła podgrzewana jest w jednakowym tempie, więc niemożliwe staje się przypalenie jedzenia. Za najbardziej ceniony czynnik grzejny uchodzi olej, który po rozgrzaniu najdłużej utrzymuje wysoką temperaturę.

Izolacja kotła warzelnego

Aby praca z kotłem warzelnym była w pełni bezpieczna, konieczne jest stosowanie odpowiedniej izolacji pokrywy i zbiornika. Izolacja nie tylko zapobiega nieszczęśliwym wypadkom i poparzeniom w kuchni, ale dodatkowo pomaga utrzymywać ciepło, podnosząc wydajność urządzenia.

Kontrola temperatury kotła warzelnego

Nowoczesne kotły warzelne wyposażone są w sterowniki, dzięki którym kontrola i regulacja temperatury nie wymaga wysiłku. Sterownik z mikroprocesorem pozwala dodatkowo na łatwe ustalenie czasu oczekiwania na gotową potrawę.

Zastosowania kotłów warzelnych

Kotły warzelne używane są nie tylko w dużych kuchniach, ale również w zakładach przetwórstwa spożywczego, zwłaszcza przy obróbce termicznej mięs. Wykorzystanie kotła warzelnego pozwala na przyspieszenie i usprawnienie procesów takich jak parzenie i gotowanie wędlin oraz wytapianie tłuszczu.

śr. ocena 10 / głosów 1