Czym się kierować przy wyborze basenu gastronomicznego?
Basen gastronomiczny jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia profesjonalnej kuchni. Inaczej nazywany zlewem głębokim ze stali nierdzewnej od zwykłego kuchennego zlewu różni się rozmiarem, funkcjonalnością oraz wygodą użytkowania dostosowaną do potrzeb gastronomii. Dobrze dobrany znacznie ułatwi pracę oraz utrzymanie higieny w kuchni. Prezentujemy najważniejsze cechy basenów gastronomicznych, które warto poznać, zanim dokona się zakupu.
Funkcjonalność basenów gastronomicznych
Jak mówi specjalista z firmy Alkos:
Dobór odpowiedniego basenu gastronomicznego powinien w szczególności zależeć od specyfiki konkretnej kuchni i sposobu jej prowadzenia. Czy jest to duża restauracja, która gotuje w wielkogabarytowych naczyniach, czy może małe bistro, któremu na co dzień wystarcza zmywarka. W obu przypadkach zlew głęboki jest potrzeby, ale nieco inny.
Na rynku istnieje wiele marek zlewów głębokich oferujących różne modele. Podstawową cechą różnicującą jest liczba komór w basenie. Zazwyczaj wybiera się między basenem gastronomicznym jednokomorowym albo dwukomorowym. Na zamówienie można dostać basen wielokomorowy. Wybór basenu gastronomicznego dwukomorowego znacznie zwiększa jego funkcjonalność. Oprócz funkcji zmywania, jedną z komór można adaptować jako miejsce do rozmrażania żywności czy odcedzania.
Przy wyborze zlewu głębokiego – oprócz liczby komór – trzeba zwrócić uwagę na jego wymiary. Rozmiar należy dopasować do całkowitej wielkości kuchni i miejsca, w którym basen ma stać. Producenci oferują wiele konfiguracji długości i szerokości basenów gastronomicznych. Wielu również dostosuje je pod konkretny wymiar. Głębokość samego zlewu to standardowo wybór między 30 cm a 40 cm.
Najważniejsze cechy basenów gastronomicznych
Wartością istotną jest sposób wykonania basenu gastronomicznego i wykorzystany do tego materiał. Stal nierdzewna jest standardem w profesjonalnej kuchni. Dodatkowo basen oraz blat mogą być wykonane ze stali nierdzewnej kwasoodpornej i posiadają standard AISI 304. Jest to znakomite rozwiązanie zwiększające odporność sprzętu na środki chemiczne, kwasy oraz korozję. Ułatwia także utrzymanie higieny oraz zapobiega rozwojowi flory bakteryjnej.
Warto przyjrzeć się konstrukcji basenu gastronomicznego i dopytać producenta o ich budowę. Niektórzy z nich oferują spawane, a inni skręcane. Te spawane wydają się trwalsze i stabilniejsze. Kolejnym istotnym elementem konstrukcji basenu gastronomicznego jest koperta. Niewielki spadek dna komory w kierunku syfonu, który ułatwia sprawny odpływ wody. Ponadto funkcją zwiększającą wygodę i dopasowanie basenu jest poziomowana regulacja stopki. Dzięki temu rozwiązaniu nierówności podłoża nie wpłyną negatywnie na korzystanie ze zlewu. Warto też dopytać o możliwość zrobienia wcięcia na młynek koloidalny. Producenci często oferują taką opcję za niewielką dopłatą. Rozdrabniacz odpadków znacznie ułatwi codzienną pracę oraz przede wszystkim utrzymanie kuchni w czystości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana