Produkty w opakowaniach foliowych

Co wpływa na estetykę opakowań foliowych?

Celem producentów żywności jest dokładne zabezpieczenie produktów przed zepsuciem, zanim trafią do rąk klientów. Opakowania i folie muszą przede wszystkim zapewnić świeżość, być szczelne, a jednocześnie trwałe. Ponadto, powinny być wykonane estetycznie i zgodne z obowiązującymi normami. Co wpływa na estetykę opakowań foliowych i dlaczego są tak chętnie wybierane przez producentów żywności?

Warianty kolorystyczne

Opakowania foliowe, na życzenie klienta, powinny być dostępne w wielu wariantach kolorystycznych. Transparentność jest najbardziej popularna, jednak różnorodna oferta kolorów opakowań foliowych potrafi w skuteczny sposób przyciągnąć uwagę i zachęcić go do zakupu. Wśród najczęściej pojawiających się kolorów dominują żółty, pomarańczowy oraz czerwony. Zastosowanie palety barw w bardziej subtelny lub krzykliwy sposób może przyciągnąć uwagę oraz wyróżnić opakowanie na tle innych. Przy produkcji niektórych opakowań, najlepiej sprawdzą się farby termiczne, gdzie nadruk o wysokiej jakości widoczny jest wyłącznie w określonym zakresie temperatur. Dodatkowymi walorami estetycznymi jest druk nawierzchniowy oraz projekt graficzny np. logo firmy czy hasło reklamowe.

Łatwość otwierania i zamykania

Kolejnym atutem, który wpływa na całościową funkcjonalność, jest łatwość zamykania oraz otwierania opakowań foliowych, tak zwany easy peel, a także system otwórz-zamknij. O to, jakie zalety mają takie systemy w opakowaniach foliowych zapytaliśmy naszego rozmówcę, specjalistę i doradcę klientów z firmy Supravis, która zajmuje się produkcją barierowych i wysokobarierowych opakowań: 

Stosowane w jakościowych opakowaniach foliowych systemy otwórz-zamknij sprawiają, że pakowane w nie np. artykuły spożywcze po otworzeniu opakowania podczas dalszego przechowywania nie będą traciły swojego aromatu. Ponowne zamknięcie opakowania zabezpieczy je także przed wyschnięciem czy wysypaniem się.

Tego opakowania foliowe wykorzystuje się m.in. przy pakowaniu mięs i wędlin, makaronów, kasz, serów, herbat czy ryżu. Możliwości ich zastosowania jest jednak oczywiście znacznie więcej. Wszystkie opakowania foliowe powinny zapewniać żywności odpowiednią wymianę tlenu i pary wodnej. Muszą pomagać w utrzymaniu odpowiedniej równowagi gazowej, być przy tym odporne na rozerwanie i inne uszkodzenia mechaniczne, aby w nienaruszonym stanie przetrwały czas transportu z zakładu do sklepu, a następnie do domu klienta.

śr. ocena 0 / głosów 0