Chemia stosowana w gastronomii
Nie ulega wątpliwości, iż gastronomia należy do najbardziej wymagających branż pod względem utrzymania czystości. Przygotowywanie i serwowanie żywności wiąże się z koniecznością spełniania wyśrubowanych norm dotyczących higieny pracy. Skuteczne mycie i dezynfekcja w obiektach gastronomicznych wymaga zastosowania profesjonalnej chemii. Czym się ona charakteryzuje?
Charakterystyka chemii dla gastronomii
Lokale gastronomiczne stanowią duże wyzwanie dla producentów chemii profesjonalnej. Z jednej strony w miejscach tego typu łatwo o trudne do usunięcia zabrudzenia, z drugiej - utrzymanie higieny to podstawowy warunek legalnego funkcjonowania lokalu gastronomicznego i jego rentowności. Warto bowiem pamiętać, iż zarówno urzędnicy kontrolujący tę branżę, jak i klienci zwracają szczególną uwagę na czystość w miejscach, w których serwuje się jedzenie. Stosowane tam środki chemiczne powinny być zatem wysoce skuteczne, a przy tym bezpieczne w kontakcie z żywnością. Istotne znaczenie mają tu również właściwości dezynfekujące, dzięki którym możliwe jest pozbycie się bakterii, wirusów i innych drobnoustrojów z otoczenia. W tym celu wykorzystuje się różnego rodzaju preparaty.
Podstawowym preparatem chemicznym stosowanym w gastronomii są płyny do mycia naczyń. - Mówi przedstawiciel firmy Elte dostarczającej artykuły higieniczne i chemię gospodarczą oraz profesjonalną. - Powinny one dobrze radzić sobie z trudnymi zabrudzeniami, np. przypaleniami i zapieczonym tłuszczem. Wykorzystuje się je nie tylko do mycia naczyń, ale też drobnego sprzętu i urządzeń kuchennych, takich jak blendery czy krajalnice. Oprócz tego potrzebne są tam również środki do mycia w zmywarkach i do czyszczenia samych tych urządzeń. Regularnego mycia w obiektach gastronomicznych wymagają blaty, stoły, podłogi, ale też lodówki. Czyszczenie takich powierzchni wymaga zastosowania środków o działaniu odtłuszczającym, charakteryzujących się przyjemnym zapachem.
Chemia w gastronomii – zastosowanie
Chemia profesjonalna wykorzystywana jest w różnego rodzaju obiektach gastronomicznych, takich jak restauracje, bary, puby czy kawiarnie. Korzystają z niej również hotele, cukiernie i firmy cateringowe. Specjalistycznych środków do mycia i dezynfekcji wymagają jednak także wszystkie miejsca, gdzie przygotowywane i serwowane są posiłki, a więc np. stołówki funkcjonujące w ramach szkół, szpitali czy instytucji publicznych. Oprócz tego chemia dla gastronomii wykorzystywana jest również w kuchniach przemysłowych i przy produkcji artykułów spożywczych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana