Charakterystyka serów długodojrzewających

Sery długodojrzewające należą do jednych z najbardziej szlachetnych produktów mlecznych cenionych przez konsumentów za wyjątkowy i wyrazisty smak. Stanowią one składnik sałatek, koreczków, sosów, zapiekanek i innych potraw oraz idealnie prezentują się na „desce serów” jako przekąska.

Rodzaje serów długodojrzewających

Wśród wszystkich rodzajów serów długodojrzewających na świecie należy wyróżnić: sery typu szwajcarskiego – m.in. ementaler, grojer lub tykociński, ser typu angielskiego – m.in. cheddar oraz ser typu włoskiego – m.in. pecorino, grana padano, parmezan.  Sery te charakteryzuje wyrafinowany, wyrazisty smak i zapach ceniony przez konsumentów szukających nowości – zauważa nasz rozmówca ze Spółdzielni Mleczarskiej „ROTR”.

W zależności od czasu dojrzewania (kilka miesięcy a nawet kilka lat) smak ten staje się nieco pikantniejszy co sprawia, że ser ten jest częściej wyszukiwany przez osoby bardziej świadome tego co jedzą, bardziej wymagające oraz chętniej próbujące nowych unikalnych, intrygujących podniebienie smaków. Sery długodojrzewające z uwagi na swój długi termin przydatności są niezmiernie uznawane przez detalistów w uwagi na łatwiejszą logistykę co jest niewątpliwą zaletą.

Produkcja serów długodojrzewających

Produkcja serów długodojrzewających jest analogiczna jak produkcja serów dojrzewających z zastosowaniem odpowiedniej gamy dodatków oraz parametrów procesu i dojrzewania, co wpływa na pożądane przez te sery cechy organoleptyczne.

Spośród serów długodojrzewających najłagodniejsze w smaku są te, które dojrzewają przez okres 3 miesięcy. Sery dojrzewające 6 miesięcy i dłużej charakteryzują się jeszcze bardziej intensywnym zapachem i pikantnym smakiem. W tych najstarszych można niekiedy wyczuć drobne kryształki, będące świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka.

śr. ocena 0 / głosów 0