Charakterystyka idealnej lady chłodniczej do sklepu

Dobór odpowiedniej lady chłodniczej pozwala nie tylko utrzymać jakość sprzedawanych produktów na właściwym poziomie, ale wpływa też na ogólny wygląd sklepu i jego pozytywny odbiór w oczach klienta, a także na wydatki związane z poborem energii. Wybierając więc ladę chłodniczą idealną dla danego lokalu, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów.

Zasilanie

Jednym z najważniejszych czynników warunkujących odpowiedni dla nas rodzaj lady chłodniczej jest wielkość sklepu, w którym ma ona być umieszczona. W super- i hipermarketach, gdzie można połączyć kilka urządzeń w tzw. ciąg chłodniczy, instaluje się lady zasilane z zewnętrznych źródeł energii usytuowanych zazwyczaj w osobnym pomieszczeniu na zapleczu.

W mniejszych sklepach sprawdzi się raczej lada z agregatem wewnętrznym, do której wystarczy tylko dostarczyć prąd z sieci elektrycznej – mówi ekspert z zajmującej się sprzętem kuchennym i chłodniczym firmy Frigo System.

Pobór mocy

Kolejny istotny szczegół to wymagania temperaturowe stawiane przez konkretny rodzaj asortymentu, jaki ma być przechowywany w ladzie chłodniczej. W zależności od tego parametru należy wybrać urządzenie o adekwatnym przedziale osiąganych temperatur. Od tego, ile stopni panować ma wewnątrz lady chłodniczej, a także od tego, ile będzie wokół niej, zależy w dużym skrócie zapotrzebowanie sprzętu na moc – a zatem również koszt pobieranej przezeń energii.

Obsługa

W sklepach, gdzie towar podaje sprzedawca, lepiej zdecydować się na ladę wyposażoną w wysoką szybę. Lada z niską szybą przystosowana będzie z kolei do sprzedaży samoobsługowej. Ważna jest też obsługowość samej lady chłodniczej. Optymalnym rozwiązaniem będzie oczywiście wybór takiej, która automatycznie dostosuje intensywność pracy do bieżących warunków dzięki wewnętrznemu termostatowi (a w ladach cukierniczych również dzięki urządzeniu kontrolującemu poziom wilgotności) oraz w której proces oszraniania obywać będzie się samoczynnie.

Estetyka

Ostatnią, ale wcale nie najmniej istotną kwestią jest aspekt wizualny. Do wyboru mamy sporo wersji kolorystycznych, jeśli chodzi o obudowę (cokoły i panele przednie), a także wariantów wyposażenia. Mogą to być na przykład półki wykonane ze szkła, stali nierdzewnej lub malowanej proszkowo, montowane niekiedy również na szybach – dostosowanych do kształtu lady chłodniczej i osuszanych podczas jej pracy. Poprawę ekspozycji asortymentu można osiągnąć też dzięki zastosowaniu specjalnych siatek, koszy, luster albo kaskad ekspozycyjnych, jak również dzięki wewnętrznemu oświetleniu o wybranej barwie.

Na koniec warto jeszcze wspomnieć o ladach dwukomorowych tudzież wyposażonych w ruchome przegrody pozwalające na praktycznie dowolną organizację ekspozycji. Jest to rozwiązanie, które sprawdzi się wszędzie tam, gdzie w obrębie jednej lady chłodniczej ma się znaleźć więcej niż jedna grupa asortymentów towarów.

śr. ocena 5 / głosów 3