Usługi cateringowe dla szkół i przedszkoli. Czy to się opłaca?

Catering dla szkół i przedszkoli cieszy się coraz większą popularnością. Wynika to przede wszystkim z potrzeby zapewnienia dzieciom zdrowych posiłków każdego dnia. Dowożenie posiłków przez firmy zewnętrzne często kosztuje placówki mniej niż renowacja lub stworzenie od podstaw własnego zaplecza kuchennego, spełniającego niezbędne przepisy sanitarne.

Korzyści dla placówki

Zlecenie przygotowania posiłków w szkołach i przedszkolach firmom zewnętrznym, to przede wszystkim duża oszczędność dla placówek. Dla wielu z nich, zwłaszcza niewielkich, uruchomienie i utrzymanie własnej kuchni oraz zatrudnienie kilku osób do pracy w niej jest zbyt dużym wydatkiem. Dodatkowe opłaty za prąd, gaz, a często także potrzeby renowacji dotychczas działających kuchni, w celu przystosowania ich do obowiązujących przepisów sanitarnych – wszystko to wpływa na wyższe ceny posiłków.

Skorzystanie z usług cateringowych pozwala zachować nieduże koszty zapewniania dzieciom posiłków i wcale nie oznacza pogorszenia ich jakości. Wręcz przeciwnie – gotowe i przywiezione do przedszkola czy szkoły obiady bywają o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tych dotychczas przygotowywanych w szkolnej kuchni. Wynika to między innymi z tego, że firm cateringowych jest całkiem sporo i aby pozyskać i utrzymać klientów, każda z nich musi starać się o jak najlepszą jakość swoich usług.

Zdrowie i bezpieczeństwo dzieci

Wiele dzieci, zwłaszcza tych najmłodszych, spędza w przedszkolach i żłobkach nawet kilkanaście godzin. Takie mamy czasy – rodzice spędzający 8 godzin w pracy i dodatkowy czas na dojazdy, nie mają często innego wyjścia, jak oddać dzieci na większą część dnia w troskliwe ręce cioć w przedszkolach i żłobkach. Łączy się to oczywiście z wykupowaniem dzieciom posiłków. Na szczęście dziś przedszkolne i szkolne obiady to przede wszystkim jakość.

Żywienie dzieci jest kwestią kluczową dla ich rozwoju fizycznego i umysłowego. Posiłki muszą spełniać zapotrzebowanie organizmu na wszelkie niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki odżywcze. Firmy cateringowe są w stanie opracować optymalne programy diet dla najmłodszych, zgodnie z obecnie obowiązującymi wymogami oraz zasadami zdrowego żywienia. Rozmawiamy ze specjalistą gastronomii z firmy Catering Dąbrowa, działającej na terenie Sosnowca, Katowic, a także w rejonie Mysłowic i Dąbrowy Górniczej:

Układając jadłospisy na każdy dzień, kierujemy się zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka. Nasze posiłki powstają wyłącznie z naturalnych produktów, bez sztucznych barwników, aromatów, czy konserwantów. Używamy tylko naturalnych przypraw i ziół, dzięki czemu gotujemy nie tylko zdrowo, ale też smacznie, kolorowo i aromatycznie.

Profesjonalna firma cateringowa musi spełniać warunki norm europejskich oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a także przestrzegać systemów jakości GHP, GMP i HACCP, aby przygotowane przez nią posiłki były pewne i bezpieczne dla najmłodszych smakoszy. Wiele firm cateringowych oferuje również możliwość zamówienia dań dla dzieci z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

śr. ocena 0 / głosów 0