Impreza okolicznościowa

Impreza okolicznościowa – w domu czy w restauracji?

Jeszcze do niedawna wszystkie imprezy okolicznościowe, takie jak chrzciny, komunie, urodziny czy wesela, odbywały się w domach gospodarzy. Obecnie większość organizatorów imprez decyduje się na urządzenie przyjęcia rodzinnego w wynajętym lokalu. Pozwala to zaoszczędzić wiele czasu i nerwów, gwarantuje obsługę na wysokim poziomie oraz doskonałą jakość dań. Zorganizowanie imprezy w restauracji czasem wiąże się z większymi kosztami. Czy imprezę okolicznościową lepiej jest urządzić w domu czy w restauracji?

Impreza w domu

Zorganizowanie przyjęcia w domu może wydawać się mniej kosztowne. Gospodarz przeznacza pieniądze jedynie na składniki potraw, przekąski, napoje lub alkohol. Jednak musi wymyślić i dobrać cały jadłospis, zrobić odpowiednie zakupy, ugotować wszystkie potrawy, a także podać je gościom. Dodatkowo, często pojawiają się nieoczekiwane wydatki, takie jak ozdoby i nakrycie stołu. Po skończonym posiłku gospodarz powinien zadbać, aby zabrać brudne talerze i przygotować stół na kolejne danie. Po imprezie spoczywa na nim także ciężar posprzątania domu. Co więcej, organizując huczne przyjęcie można narazić się na gniew sąsiadów, co negatywnie wpływa na relacje sąsiedzkie.

Przyjęcie w restauracji

Organizując imprezę okolicznościową w restauracji, wszystkie wymienione powyżej czynności nie mają dla gospodarzy znaczenia. Właściciele restauracji dbają o odpowiedni wystrój wnętrza i atmosferę podczas przyjęcia, zapewniając przykładowo obrusy, żywe kwiaty i świeczniki. Dla najmłodszych gości często zapewnione są dodatkowe atrakcje lub pokój zabaw dla dzieci, dzięki czemu rodzice mogą odpocząć i spędzić czas z pozostałymi gośćmi.

Jak wskazuje ekspert z restauracji Czarna Owca, znajdującej się w Nowym Targu: Goście bardzo chętnie organizują przyjęcia w naszej restauracji. Wskazują, że z wynajęcia sali płyną praktycznie same korzyści. Nie trzeba uszczuplać listy gości ze względu na niewielką ilość miejsca w domu, ani martwić się o skargi sąsiadów. Z listy obowiązków można skreślić także przygotowywanie oprawy, gotowanie, nakrywanie stołu, czy sprzątanie mieszkania.

Atutem organizowania imprezy okolicznościowej w restauracji jest bez wątpienia to, że personel posłuży gospodarzom radą przy wyborze dań i dekoracji. Potrawy zostaną przygotowane przez profesjonalnych kucharzy, co daje gwarancję ich doskonałego smaku. Gospodarze mogą zrelaksować się i miło spędzić czas, bawiąc się ze swoimi gośćmi. Nie muszą martwić się o sprzątanie, ani donosić dań podczas przyjęcia, gdyż wykonają to za nich przeszkoleni kelnerzy.

śr. ocena 0 / głosów 0