Tradycyjne potrawy szlacheckie
Kuchnia szlachecka była kuchnią tłustą i mięsną. Prawdziwy Sarmata potrzebował dużo siły, dlatego nie szczędził sobie ociekających tłuszczem dań mięsnych. Do tego spora ilość alkoholu, a przede wszystkim wina i różnego rodzaju nalewek, była gwarancją udanej biesiady. Jakie potrawy szlacheckie, które niegdyś serwowano, podaje się dzisiaj?
Dziczyzna i ptactwo na polskich stołach
Nie można zaprzeczyć, że szlachta lubowała się w mięsie. Podawano zarówno dziczyznę, jak i ptactwo, które serwowane na ogromnych półmiskach. Mięsiwa były dobrze przyprawione, z racji przywiązywania dużej wagi do przypraw. Szczególnie często stosowano szafran i pieprz, a do wszelkich zmian w sposobach gotowania podchodzono z rezerwą. Posiłki było suto zakrapiane, a poza mięsiwem na stole można było znaleźć także kiszoną kapustę i ogórki, pierogi z kapustą, a także barszcz czerwony. Pośród tradycyjnych potraw szlacheckich trudno było znaleźć wieprzowinę. Raczej od niej stroniono, wybierając inne rodzaje mięs. Co można było zjeść na deser? Torty z dużą ilością masła. Były równie tłuste z racji ciężkich kremów. Ale charakteryzowały się także ciekawym przystrojeniem. Dbano o sposób podawania potraw. Talerze były bogato zdobione, aby spożywanie posiłków dzięki temu było bardzo przyjemne. Tym bardziej, że jedzenie nie trwało kilka minut. W tych czasach ludzie lubowali się w długich biesiadach.Gdzie spróbować prawdziwych potraw szlacheckich?
Jeśli chcemy spróbować szlacheckiej kuchni, możemy wybrać się do jednej z restauracji serwujących takie dania. Takim miejscem jest Hotel Hetman pod Lublinem, oferujący smaczną i niedrogą strawę. Wysokiej jakości potrawy przygotowywane z najlepszych składników zaspokoją nawet najbardziej wyszukane gusta. Warto spróbować przepysznych zrazików czy soczystej wołowiny, aby przekonać się, jak pyszne mogą być tradycyjne potrawy szlacheckie.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana