Restauracja jako wizytówka hotelu

Choć często za wizytówkę hotelu podaje się recepcję, to jednak jego prawdziwym znakiem firmowym powinna być restauracja, szczególnie jeśli znajduje się zaraz przy drzwiach frontowych. Z tego powodu każdy właściciel hotelu powinien szczególną uwagę przykładać właśnie do tej części obiektu.

Restauracja – najważniejsze miejsce w hotelu

Hotelowe restauracje pełnią różne funkcje. Przede wszystkim stanowią miejsce, w którym goście mogą się posilić i spędzić miło czas. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego jak istotne są dla wizerunku całego hotelu.

Do hotelowej restauracji przyjść mogą nie tylko osoby, które wykupiły w tym miejscu nocleg, ale także te, które po prostu są ciekawe wystroju i panującej tam atmosfery. Mówi się, że nawet krótki pobyt w restauracji w hotelu pozwala na zorientowanie się na jakim poziomie świadczone są usługi w całym obiekcie. Z tego względu śmiało można powiedzieć, że restauracja stanowi wizytówkę hotelu – tłumaczy nasz rozmówca reprezentujący Hotel Logos w Gdańsku.

Przyciąganie klientów

Choć wydawać mogłoby się inaczej, to restauracja hotelowa jest zwykle miejscem, w którym klient ma pierwszy kontakt z hotelem. Moment, w którym siada przy stoliku jest tym, od którego zaczyna się wystawianie obiektowi oceny. Wpływają na nią takie czynniki, jak obsługa kelnerska, menu, czas oczekiwania na potrawy, wystrój, a nawet poziom głośności muzyki. Warto więc postarać się, aby restauracja pod każdym względem prezentowała się nienagannie, bo tylko w ten sposób można wpłynąć na zadowolenie i opinię gości.

Menu to podstawa

Nie da się ukryć, że w każdej restauracji, także tej hotelowej, najważniejszy jest smak podawanego tam jedzenia. Prawdziwi smakosze docenią przede wszystkim oryginalne potrawy, dlatego warto rozważyć zamieszczenie takowych w menu. Odwaga, otwartość na łączenie nietypowych smaków i nowatorskie sposoby przyrządzania nawet tradycyjnych potraw, mogą zyskać uznanie gości, którzy chętnie będą do was powracać.

Ponadto, należy pamiętać, by wszystkie potrawy przygotowywać ze świeżych, najlepiej sezonowych produktów. Aby nie marnować horrendalnych ilości jedzenia, dobrze jest ułożyć krótkie menu z kilkoma pozycjami, które umożliwi stosowanie się do tej zasady.

Estetyka ma znaczenie

Ostatnim punktem o jaki trzeba zadbać, by restauracja stała się prawdziwą wizytówką hotelu, jest wystrój i jej ogólna estetyka. Wszystkie elementy powinny ze sobą współgrać w ten sposób, by tworzyły spójną całość. Konieczne jest nie tylko odpowiednie wyposażenie i piękne dekoracje, ale przede wszystkim czystość wszystkich pomieszczeń. Nie ma bowiem niczego mniej smacznego od brudnych obrusów i niedomytych sztućców podanych przez kelnera.

Podsumowując, restauracja, właściwie utrzymana, stanowi doskonałą wizytówkę hotelu, dlatego warto poświęcić jej tyle samo czasu, co pozostałym pomieszczeniom w budynku.

śr. ocena 5 / głosów 4