impreza

Jak organizować udane imprezy firmowe?

Kiedy w mediach pojawia się temat imprez firmowych, omawiany jest zwykle w kontekście dużej korporacji niczym z amerykańskich filmów. Poruszane są wątki dress code, savoir-vivre, czyli jak należy się ubrać, zachowywać wobec innych pracowników firmy, w szczególności tych wyższych rangą. Organizatorom imprez doradza się jak właściwie rozmieścić przy stołach gości, czy potrzebne są dekoracje, jak z nimi nie przesadzić, czy na firmowym bankiecie może pojawić się alkohol, a jeśli tak, to jaki. To oczywiście mogą być bardzo cenne i sensowne wskazówki, ale nie dla wszystkich. Dlaczego? Bo nie we wszystkich firmach panuje atmosfera, która tego wymaga. Jest coraz więcej dużych firm, w których panuje absolutnie koleżeńska i przyjacielska atmosfera, a do szefa każdy zwraca się po imieniu. I to na organizacji imprezy dla takiej właśnie firmy się skoncentrujemy.

Charakter imprezy ma znaczenie

Imprezy firmowe organizuje się z przeróżnych powodów i w różnych celach. Organizujemy imprezy integracyjne, które mają za zadanie pozwolić wszystkim lepiej się zapoznać, imprezy z okazji okrągłych rocznic istnienia firmy czy imprezy, by świętować sukces, który udało się osiągnąć wspólnymi siłami. Na imprezę integracyjną możemy wybrać dowolne miejsce, poczynając od eleganckiej kolacji w restauracji po wspólny wyjazd na paintball. Ten ostatni najlepiej pasuje do imprez integracyjnych. Imprezy z dwóch pozostałych okazji zawsze warto zorganizować w restauracji, aby podkreślić charakter wydarzenia. Sprawdźmy, czy w okolicy znajduje się szykowna sala bankietowa, popytajmy o szczegóły, na przykład: czy właściciele zgodzą się, abyśmy przynieśli ze sobą własne dekoracje (typu: balony z logo firmy, serwetki w firmowych kolorach, firmowe kubki, w których obsługa poda gościom kawę do deseru), czy do dyspozycji jest może zespół muzyków, którzy mogliby umilić świętowanie, ile osób z obsługi będzie na sali.

Menu idealne dla gości

Główny cel imprezy to oczywiście miłe spędzanie wspólnie czasu, ale menu jest bardzo ważną częścią imprezy. Warto dopytać współpracowników o ich kulinarne preferencje i nie ograniczać się bardzo w wyborze dań. Nie każdemu przypadnie do gustu na przykład kuchnia japońska czy tajska – mówi nam przedstawiciel restauracji Patio Con GUSTO z Pszczyny.

Wiele osób cierpi także na alergie pokarmowe, coraz częściej zdarza nam się nietolerancja glutenu czy laktozy i nie jest to wymysł XXI wieku, a konsekwencja tego, w jaki sposób żyjemy. Zadbajmy o zróżnicowane dania, które każdemu przypadną do gustu. Pamiętajmy o przekąskach, które powinny pojawić się na stole po obiedzie i deserze, by nasi goście z pełnym żołądkiem mogli dotrwać do kolacji – w końcu zakładamy, że to będzie udana impreza firmowa, a na udział w takowej potrzebujemy zawsze sporo energii.

śr. ocena 5 / głosów 1